Belföld

Tilos lesz busszal szavazókat szállítani

szavazás (szavaz, voks, urna, választás, )
szavazás (szavaz, voks, urna, választás, )

A választók jogosultak más segítségét igénybe venni ahhoz, hogy eljussanak szavazni – indítványozza egy bizottsági javaslat, ami egyben megtiltaná a szavazók buszos szállítását.

Az eljárási törvény most úgy rendelkezik, hogy a voksolás napján a szavazóhelyiségek bejáratától számított 150 méteren belül közterületen nem lehet kampánytevékenységet folytatni. A parlament alkotmányügyi bizottsága ezt azzal egészítené ki, hogy a választók jogosultak más segítségét igénybe venni a mozgóurna igényléséhez és a szavazóhelyiségbe való eljutásához. Azonban sem a mozgóurna-igénylésre, sem a szállításra vonatkozó nyilvános felhívást nem lehetne közzétenni.

A bizottság azt is kikötné, hogy a választókat nem lehet busszal szállítani a szavazóhelyiséghez. Az indoklás szerint ez kizárja a tömeges szállítást mint visszaélést, elősegíti azonban a választópolgárok szabad döntésén alapuló joggyakorlását. Az ötödik alaptörvény-módosításhoz kapcsolódó változtatás azt is rögzíteni javasolja, hogy parlamenti képviselők 2014 őszétől nemcsak önkormányzati, hanem nemzetiségi önkormányzati képviselők sem lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik