Belföld

Folytatódik a HPV elleni ingyenes oltási program

oltas(1)(960x640)(1).jpg (oltás)
oltas(1)(960x640)(1).jpg (oltás)

Magyarországon minden második beteg, azaz évente több mint 1200 fiatal nő hal bele a méhnyakrákba.

A betegséget a Humán Papilloma Virus okozza, amely ellen létezik védőoltás. A megelőzés fontosságát Székesfehérvár évek óta szem előtt tartja, éppen ezért indult hat évvel ezelőtt az ingyenes HPV elleni védőoltás program, ami idén 335, 12 éves fehérvári lányt érint.

Orvos szakmai szempontból a szexuális élet előtt álló gyermekek oltása esetén várhatunk 100 %-os hatékonyságot, ezért Székesfehérváron a méhnyakrák és a nemi szemölcsök elleni védőoltás beadásának szervezési munkái már 2008-ban megkezdődtek.

Székesfehérvár Önkormányzata a székesfehérvári lakóhellyel rendelkező, adott évben 12. életévüket betöltő leánygyermekeket részesíti térítésmentes védőoltásban. A védőoltást – a fertőzéssel szembeni védettség kialakulása érdekében – hat hónapon belül, három alkalommal kell beadni.

Ez idén 335 főt jelent

A számukra szükséges 1005 darab oltóanyagot közbeszerzés keretében, 16 millió forintból vásárolta meg az önkormányzata – mondta Cser-Palkovics András polgármester. Az oltás és annak beadása senkinek nem kerül pénzbe.

„Ebben nagyon fontos partnereink a fehérvári házi gyermekorvosok, akik felvállalták, hogy ingyenesen beadják az oltásokat. Szeretném nekik is és a programban résztvevő minden szakembernek megköszönni  – az elmúlt évekre visszamenőleg is – a munkáját.” Mint mondta függetlenül attól, hogy országos szinten bevezetik-e a kötelező HPV elleni védőoltást, Fehérváron már rendelkezésre áll az oltóanyag, amit ki is fizetett a város önkormányzata.

Dr. Wilhelm Róbert gyermek háziorvos elmondta: „Nagyon fontos, hogy Európában, így a környező országokban is tendencia, hogy a tinédzser korú lányok megkaphassák ezt a fajta védelmet. Vannak olyan országok, ahol beépítették már a kötelező oltások közé. Ígéret van arra, hogy ez nálunk is megtörténik a közeljövőben.”

Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok kiemelte, hogy 2009 óta az idei létszámmal együtt már 1706 lányt oltottak be Székesfehérváron. „Óriási ennek a jelentősége, hiszen ezek a gyerekek védettek a vírussal szemben.  A program azt is magával hozta, hogy a szülők is egészségtudatosabban élnek és a rendszeresebben látogatják a szűrővizsgálatokat.

Mi a HPV?

A humán papilloma vírus a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírus. Életük során az emberek 50-80 %-a átesik valamilyen HPV fertőzésen. Nemtől függetlenül fiúkat és lányokat egyaránt megfertőz, jellemzően a bőr, a szájüreg, a légutak, a nemi szervek és végbél hámrétegében szaporodik és okoz megbetegedéseket. Onkogén típusai rákos elváltozásokat okozhatnak a nemi szerveken és környékükön, az alacsony rizikójú HPV törzsek pedig szemölcsös elváltozásokhoz vezetnek, mely hasonló gyakorisággal fordul elő mindkét nemnél.

A HPV igen nagyszámú variánssal rendelkezik, bizonyos esetekben komoly, nehezen kezelhető, sajnos sokszor halálos kimenetelű betegséget okoz. A védőoltás rendszeres szűrővizsgálatokkal kiegészülve védelmet biztosít a leggyakoribb rákkeltő HPV típusok okozta fertőzésekkel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik