Belföld

Budai Vásárhelyen kampányolt a GMO ellen

gmo2(960x640).jpg (gmo)
gmo2(960x640).jpg (gmo)

A "Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért" rendezvénysorozat ötödik állomását Hódmezővásárhelyen tartották szerdán délután Budai Gyula VM államtitkár részvételével.

A Vidékfejlesztési Minisztérium október végén indította el nyolc helyszínből álló programsorozatát, amelyben a genetikailag módosított szervezetek (GMO) egészségügyi, környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi hatásairól tartanak előadásokat és adnak tájékoztatást a szaktárca szakértői, a háttérintézmények, a tudomány és a civil társadalom képviselői.

A vásárhelyi rendezvényen a BFMK-ban előadást tartott Bardócz Zsuzsa, a táplálkozástudomány professzora, a vidékfejlesztési miniszter GMO tanácsadója, Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse és Andorkó Rita, a Vidékfejlesztési Minisztérium GMO szakértője.

Mi az a GMO?

A GMO-k olyan szervezetek, melyekben a genetikai örökítő anyagot a géntechnológia molekuláris módszereivel mesterségesen változtattak meg. Ezzel a módszerrel, akár nem rokon fajok között is lehetőség nyílik bármely élő szervezet kiválasztott génjeinek átültetésére egy mási élő szervezetbe. Kockázatai többek között, rezisztencia a gyomokban, kártevőkben, a talajélet pusztulása, új kéártevők megjelenése, környezet szennyeződés. A GMO-s növények fogyasztása máj és vese károsodást, allergiát, vagy a szaporodási képesség csökkenését is okozhatja.

Az ország ebben egységes

Budai Gyula kiemelte az a munka mely 2006-ban kezdődött, folytatódik és ebben a kérdésben az ország politikától függetlenül egységes. Parlamenti határozat jelentette ki, Magyarország GMO-mentes. Ez a törekvés azonban az unióban nem mindenhol talál társakra.

A 2012 elejétől élő Alaptörvény egyedülálló módon foglal állást az egészséges léthez való jogról, és a génmódosított szervezetek használatának kizárásáról. 2013-tól törvény biztosítja, hogy a környező országok határon átnyúló GMO szennyeződését is büntessék, a kormány pedig  a károsult magyar termelőket kompenzálja.

Budai még elmondta az unió legbefolyásosabb államai Németország, Franciaország és Nagy-Britannia egyenlőre nem hazánk álláspontját osztják GMO ügyben, de ügyes agrárpolitikai diplomáciával valamelyik ország meggyőzhető lehet. Tudományos viták jelen pillanatban is vannak, a kutatók két pártra szakadtak, de a pártok és a politika egységes ebben a kérdésben Magyarországon.

A roadshow-t azért hívták életre, hogy minél több településen, minél több emberhez juttassák el ezen információkat. A vetőmag előállító cégek pedig hamis propagandával képesek meggyőzni bizonyos termelőket a GMO hasznosságáról a nagyobb termés reményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik