Belföld
gmo2(960x640).jpg (gmo)

Budai Vásárhelyen kampányolt a GMO ellen

24.hu
24.hu

2013. 11. 20. 17:47

A "Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért" rendezvénysorozat ötödik állomását Hódmezővásárhelyen tartották szerdán délután Budai Gyula VM államtitkár részvételével.

A Vidékfejlesztési Minisztérium október végén indította el nyolc helyszínből álló programsorozatát, amelyben a genetikailag módosított szervezetek (GMO) egészségügyi, környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi hatásairól tartanak előadásokat és adnak tájékoztatást a szaktárca szakértői, a háttérintézmények, a tudomány és a civil társadalom képviselői.

gmo1(650x433).jpg (gmo)

A vásárhelyi rendezvényen a BFMK-ban előadást tartott Bardócz Zsuzsa, a táplálkozástudomány professzora, a vidékfejlesztési miniszter GMO tanácsadója, Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse és Andorkó Rita, a Vidékfejlesztési Minisztérium GMO szakértője.

Mi az a GMO?

A GMO-k olyan szervezetek, melyekben a genetikai örökítő anyagot a géntechnológia molekuláris módszereivel mesterségesen változtattak meg. Ezzel a módszerrel, akár nem rokon fajok között is lehetőség nyílik bármely élő szervezet kiválasztott génjeinek átültetésére egy mási élő szervezetbe. Kockázatai többek között, rezisztencia a gyomokban, kártevőkben, a talajélet pusztulása, új kéártevők megjelenése, környezet szennyeződés. A GMO-s növények fogyasztása máj és vese károsodást, allergiát, vagy a szaporodási képesség csökkenését is okozhatja.

Az ország ebben egységes

Budai Gyula kiemelte az a munka mely 2006-ban kezdődött, folytatódik és ebben a kérdésben az ország politikától függetlenül egységes. Parlamenti határozat jelentette ki, Magyarország GMO-mentes. Ez a törekvés azonban az unióban nem mindenhol talál társakra.

A 2012 elejétől élő Alaptörvény egyedülálló módon foglal állást az egészséges léthez való jogról, és a génmódosított szervezetek használatának kizárásáról. 2013-tól törvény biztosítja, hogy a környező országok határon átnyúló GMO szennyeződését is büntessék, a kormány pedig  a károsult magyar termelőket kompenzálja.

gmo2(650x433).jpg (gmo)

Budai még elmondta az unió legbefolyásosabb államai Németország, Franciaország és Nagy-Britannia egyenlőre nem hazánk álláspontját osztják GMO ügyben, de ügyes agrárpolitikai diplomáciával valamelyik ország meggyőzhető lehet. Tudományos viták jelen pillanatban is vannak, a kutatók két pártra szakadtak, de a pártok és a politika egységes ebben a kérdésben Magyarországon.

A roadshow-t azért hívták életre, hogy minél több településen, minél több emberhez juttassák el ezen információkat. A vetőmag előállító cégek pedig hamis propagandával képesek meggyőzni bizonyos termelőket a GMO hasznosságáról a nagyobb termés reményében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.