Belföld

Stonehenge után szabadon: Szegedhenge

Interaktív napnyugtatérkép készült Szegedre.

A novemberben indult új hírportál a VS.hu Szegedről szóló összeállításába fejlesztett olyan interaktív térképet, amely az év bármely napján képes megmutatni, hogy a nap alkonyatkor éppen milyen irányból, és melyik utcába süt be pontosan szemből.

kép: vs.hu

A VS.hu szerint az alkalmazás segítségével Szegeden nem kell majd többé attól tartanunk, hogy a házaktól nem láthatjuk a horizont alá bukó napot. Azt írják: a napot az urbanizáció elvette, de az internet visszaadja. Ezért romantikus estebédeknél és képeslapfotós munkakörben a VS térképe nélkülözhetetlen lesz. A cikkhez Németh György szegedi fotóművész készített fotósorozatot a napos városról.

A Szegedhenge alkalmazás ötletét a Manhattenhenge adta. Aki járt már New Yorkban tudja, hogy évente kétszer, napnyugtakor a nap utolsó sugarai a kelet-nyugati utcák tájolásával megegyező szögben sütnek. Ez azért érdekes, mert a felhőkarcolók többnyire eltakarják napot, és csak ekkor látható a napnyugta teljes egészében a házak között. A New York-iak ezt nevezik Manhattanhenge-nek a Stonehenge nyomán, ahol napfordulókor hasonlóan drámai a látvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik