Belföld

Parlament előtt a lex Horthy

"Aki ismeri a magyar történelmet, az soha nem támogathatja és élesztheti újra a Horthy-kultuszt."

Az MSZP olyan határozati javaslatot nyújtott be, amelyben a parlament egy hónapot adna a kormánynak egy javaslat  előterjesztésére, amely megtiltja Horthy-szobrok állítását közterületen és nyilvános helyeken. A Mesterházy Attila és Bárándy Gergely által jegyzett indítvány pikantériája, hogy miközben a kormányzati javaslat felelősének Orbán Viktort teszi meg, indoklásuk szerint a kormányzónak szobrot állító települések „maguk mögött tudhatják a kormány ideológiai támogatását is”.

A szocialisták szerint „a Horthy-rendszerben dúló társadalmi igazságtalanság magyarok millióit taszította szegénységbe és hagyta cselédsorban, ezt a világot pedig csak avíttas konzervatív eszmék hirdetői kívánják vissza”. Az MSZP határozottan elutasítja, hogy Horthy Miklós emlékét köztéri szobrokkal pozitív színben tüntessék fel. A párt a Horthy-rendszer áldozataira emlékező emlékművek felállítását, oktatási anyagok elkészítését szorgalmazza. Az MSZP szerint azokról kell megemlékezni, akiket „faji, nemzetiségi hovatartozás vagy a nácizmussal való szembenállásuk miatt 1939 és 1945 között internáltak, munkaszolgálatra kényszerítettek, gettóba zártak vagy deportáltak”.


Horthy-mellszobor Kenderesen
Fotó: Neményi Márton

Néhány órája az MSZP elnöke Facebook-oldalán azt írta: bízik abban, hogy indítványukat a Fidesz is támogatni fogja, és nem keres olyan kibúvókat, mint amilyet a Horthy-bevonulás évfordulóján egy provokációra talált ki: miszerint a történészek feladata megítélni Horthy szerepét. “Aki ismeri a magyar történelmet, az soha nem támogathatja és élesztheti újra a Horthy-kultuszt” – írta Mesterházy Attila.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik