Belföld

Ne legyenek kirekesztettek a hajléktalanok!

24.hu
24.hu

2013. 11. 19. 08:58

Idén csütörtökön immár 9. alkalommal rendezik meg a szegedi Árpád téren a Szolidaritás éjszakáját a hajléktalanokért.

A Katolikus Egyetemi Lelkészég. szervezésében létrejött programhoz az idén is csatlakozott a Református Egyetemi Lelkészség, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Indóház téri Hajléktalanszálló. Csütörtökön este öt órától hajnali hatig egy kötetlen beszélgetésen együtt tölthetünk egy éjszakát hajléktalan honfitársainkkal és 
betekintést nyerhetünk a világukba.

A hajléktalanokra nem lehet kirekesztettként tekinteni, így kezelni őket, és nem lehet a szőnyeg alá söpörni a problémát – mondta a Szeged24-nek az egyik szervező. Jancsó Brigitta, a Szegedi Katolikus Lelkészség hajléktalanlátogató csoportjának 
munkatársa szerint a Szolidaritás éjszakája abban segít, hogy megmutatja a fedél nélkülieknek, hogy ők is értékes emberek, olyan értékeket képviselnek, mint bárki más.

Jancsó Brigitta a tapasztalatokról beszámolva arról is beszélt: vegyes figyelem övezi a hajléktalanokat: sokan előítélettel viseltetnek irántuk, mások szánják őket.

A szakember úgy vélte mindenképpen fontos megszólítani a fedél nélkülieket, és foglalkozni velük. Ez szerinte nem is olyan nehéz, ha emberségesen, nem megalázó módon bánunk velük. Erre a tapasztalatok szerint ezeknek az embereknek nagy 
szükségük van, és a jó szó sokat számít náluk. 
Jancsó Brigitta azt is elmondta: a városlakók általában örülnek a rendezvénynek, szinte minden korosztályból kilátogatnak rá az emberek és jócskán visznek adományokat is. Kevés az olyan ember, aki legalább egy percre ne állna meg a rendezvény előtt. Az pedig, hogy a hajléktalanok minden évben nagyon sokan elmennek a Szolidaritás Éjszakájára azt mutatja, hogy ez érzelmileg feltöltő hatással van rájuk.

Jancsó Brigitta hangsúlyozta, a szervezők szerint a hajléktalan kérdés megoldásában első lépés lehet, hogy megadjuk a nehéz sorsúaknak az emberséges magatartásmódot. A Szolidaritás Éjszakája abban próbál segíteni, hogy biztatja a hajléktalanokat arra, hogy van kiút, és ne veszítsék el ezek az emberek az életkedvüket, amely nagyon fontos mentális szempontból – hangsúlyozta Jancsó Brigitta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.