Belföld
gyerekek (gyerekek, )

Korszakalkotó lépések a gyermekvédelemben

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 11. 19. 19:41

Január 1-jétől elsődlegessé válik a gyermekek nevelőcsaládban történő elhelyezése.

Korszakalkotó lépések történtek az elmúlt években a gyermekvédelemben, olyanok, amelyek szükségességét mindenki érezte – hangsúlyozta a szociális és családügyért felelős államtitkár kedden Székesfehérváron, a Fejér megyei gyermekvédelmi napok rendezvénysorozatának szakmai napján.

A gyereknek családban a helye

Soltész Miklós előadásában példaként említette a gyermekvédelmi törvény változását, amely szerint január 1-jétől elsődlegessé válik a gyermekek nevelőcsaládban történő elhelyezése. A gyermekvédelembe bekerülő 12 évesnél fiatalabbak csak befogadó szülőknél helyezhetők el, hiszen családban van a legjobb helyük – tette hozzá. Megjegyezte, a nevelőszülői hálózat erősödését segíti az új, egységes foglalkoztatási jogviszony bevezetése a nevelőszülők és a helyettes szülők számára, szintén a jövő év elejétől.

Hivatásos nevelőszülők

A kormány lépésével a nevelőszülői hivatást választók foglalkoztatottá válnak, amely vonzóbbá teheti a nevelőszülővé válást, valamint emelheti annak szakmai színvonalát, elismertségét – tette hozzá.

Soltész Mikós elmondta, hogy a nevelőszülők előtérbe helyezése a gyermek- vagy lakásotthonokban dolgozók jövőjét bizonytalanná teheti. Úgy vélte, hogy az érintett intézményekben fecskeházakat kellene létesíteni, ahonnan a húszas éveik elején járó fiatalok “ki tudnak repülni”.

Szerinte nem engedhető meg, hogy a gyermekvédelem kötelékében nevelkedett gyermekek életkezdési kudarcok miatt visszakerüljenek oda, ahonnan 15-20 évvel korábban kiszakították őket. Ezért hárulhat a jövőben ismét fontos szerep a gyermekotthonok dolgozóira – mondta.

Fontos a családok segítése

Az államtitkár jelezte, hogy a kormány az elmúlt időszakban a családok megerősítését is fontos feladatának tekintette, ezért olyan döntések születtek, amelyek részben anyagilag, részben lelkileg segítették a családokat. Példaként említette a családi adókedvezményeket és azok kiszélesítését, a 3 éves gyes visszaállítását, valamint januártól a gyed extra bevezetését.

Fontosnak nevezte még az otthonteremtés részbeni visszaállítását, a devizahitelesek megsegítését célzó lépéseket, illetve a rezsicsökkentésnek a családok anyagi lehetőségeire gyakorolt pozitív hatását.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.