Belföld

Esztergomban is veszélyes a szmog

Még nincs nagy baj, de ha tartósan ködös az idő, a szálló por magas koncentrációja miatt már kifogásolható a levegő minősége.

 

 

Kapcsolódó cikkek

A hétfőn közzétett adatok alapján Budapesten, Miskolcon, Sajószentpéterben és Kazincbarcikán már kifejezetten egészségtelennek minősítették a szakemberek a levegő minőséget. A fővárosban hétfőn délután már azon gondolkodott a városvezetés, hogy elrendeli a légszennyezettség riasztási fokozatát, vagyis korlátozásokat vezet be az autóközlekedésben, de mára javult a helyzet, tehát nem állítják le a járműveket.

A légszennyezés fokozatainak jelzése

  • kék (elfogadható)
  • zöld (kifogásolt)
  • narancssárga (egészségtelen)
  • piros (veszélyes)

Esztergomban is baj lehet

Négy további település levegőjének minőségét a kifogásolt kategóriába sorolták, ezért az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) térképén zöld színnel szerepel: Oszlár, Sajószentpéter, Esztergom és Pécs. Az önkormányzatok a narancs és a piros kategóriában rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Tanácsok

A Greenpeace az időjárás javulása ellenére már most óvintézkedésekre kéri az érintett városokban élőket. A várható téli ködös időszakokban „különösen kerüljék az utcát a gyerekek, az idősek, valamint a légúti, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők. Senki ne sportoljon ilyenkor a szabadban: semmi kocogás vagy bringa, csakis tömegközlekedés, de még jobb, ha aki tud, otthon marad” – írja a szervezet a Facebookon. A téli szmog idején a városok fölött felhalmozódó szálló port az ENSZ Egészségügyi Világszervezete rákkeltőnek nyilvánította, illetve szerintük ez az egyik fő felelőse a trombózisok kialakulásának is, áll a Greenpeace tájékoztatójában.

Az országos adatokat folyamatosan követhetik az idokep.hu oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik