Belföld

Befejeződött a faültetési program

faültetés (faültetés, )
faültetés (faültetés, )

Megszépült a Királyok parkja melletti terület.

A 2013-as Szent István Emlékévben indított faültetési program – melyet az önkormányzat valósít meg az Alcoa Alapítvány és az American Forests támogatásával – a város három területét érinti. Október 31-én Székesfehérvár egyik legnagyobb és legkedveltebb parkjában, a Halesz ligetben helyeztek el 50 fát, majd múlt héten a Palotavárosban, a Petőfi park melletti füves területen ültettek el 40 növényt. Ma ugyancsak a Palotavárosban, a Királyok parkja felé vezető sétány melletti területen dolgoztak, a program utolsó állomása keretében 55 fát ültettek el.

„Idén számos munkát végeztünk már a Királyok parkjában és a környező területeken. Felújítottuk a parkhoz vezető murvás sétányt, lefestettük az egykori uralkodók fából készült, életnagyságú szobrait és virágosítottunk. A mai faültetés az idénre tervezett munkák utolsó fázisát jelentik.” – mondta Viza Attila, a terület önkormányzati képviselője. Hozzátette: a Királyok parkja és környéke nem csak a Palotaváros, hanem egész Székesfehérvár gyöngyszeme, hiszen ekkora összefüggő zöld területet máshol nem találunk a városban. A további fejlesztési elképzelések között szerepel a víz- és villany vételi lehetőségek és egy kutyafuttató kialakítása.

Fotó: ÖKK Fehérvár

Ezen a területen előszerettel pihennek a családok, ezért különösen fontos volt, hogy növeljék az árnyékot adó fák számát.

Ma 55 földlabdás, előnevelt, többször iskolázott fát – köztük hársot, mezei juhart, piros virágú vadgesztenyét, fehér virágú zselnice meggyet és tölgyeket – ültettek. A park méretei megengedik, hogy a fák metszés nélkül, a teljes lombkoronájukat megtartva szépítsék a területet, a lakók nagy örömére. A parkba vezető sétány melletti fasorban pótolják a kipusztult fákat, holnap délelőtt pedig a Királyok arkjában valamennyi szobor mögé ültetnek egy-egy kis levelű hársot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik