Belföld
cukorbetegseg(1)(960x640).jpg (cukorbetegség)

Az őszi egészségnap központjában a cukorbetegség

Buthy Lilla

2013. 11. 19. 10:03

Számos ingyenes szűrésen vehetnek részt a fehérváriak. Péntekig lehet bejelentkezni.

Második alkalommal szerveznek egészségnapot a Városi Prevenciós Iroda – Egészségpontban Székesfehérváron. Ezúttal a cukorbetegség, annak kiszűrése és a szövődmények megelőzése lesz a középpontban. A szűrővizsgálatokat térítésmentesen veheti igénybe a lakosság november 23-án, 9-14 óra között a Fehérvári Civil Központban.

A cukorbetegség körülbelül 700-800 ezer embert érint Magyarországon, sokan vannak azonban, akiknek nincs is tudomásuk a betegségükről, mert az nem okoz fájdalmat, és csendben, lappangva rombolja a testet. A különböző elváltozások, különösen a súlyos szövődmények kialakulásának megelőzése szempontjából nagyon fontos, hogy a diabéteszt a lehető leghamarabb kiszűrjék, és minél előbb elkezdjék a betegek kezelését.

A prevenció a cél

Az Echo Nonprofit Network keretében működő Székesfehérvári Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány célja az egészségtudatos életmód erősítése, egészségnapok rendszeres szervezése, melyek iránt igen nagy a lakossági érdeklődés. Ruff Tamás, az Echo szakmai igazgatója elmondta: szombaton 9.00 és 14.00 óra között várják a székesfehérváriakat a Fehérvári Civil Központban, ahol lesz kardiológiai szűrés, hallás- és látásvizsgálat, vércukorszint-mérés és mell önvizsgálat oktatás.

A betegek számára konzultációs lehetőséget is biztosítanak a Szent György Kórház és a Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesületének szakembereivel. A vizsgálatokra péntekig 8-16.00 óra között kell bejelentkezni a 22/ 306-113-as telefonszámon.

A Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete mindig nagy örömmel fogadja az egészségügyi szűrőnapok megrendezését, hiszen sokan éppen ilyen alkalmakkor szereznek tudomást a betegségükről. – hangsúlyozta Nagy Józsefné, a szervezet titkára. Elmondta: a diabétesz nagyon alattomos, hiszen nem fáj, és előrehaladott állapotban jelentős szövődményeket, például látásromlást, szív- és érrendszeri elváltozásokat, vesebetegséget okoz. Az egyesület szeretne minél több embert megszólítani, hogy a betegek ne érezzék magukat egyedül, támogatás nélkül.

Bekapcsolódik a Szent György Kórház is

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház az elmúlt két és fél évben számos szűrőprogramon vett részt az önkormányzattal és a civilekkel közösen. Egyre többen, egyre többet foglalkoznak az egészségükkel, ami azért is örvendetes, mert a magyar lakosság általános egészségi állapota katasztrofális – nyilatkozta Dr. Tóth László, a kórház Kardiológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. Hozzátette: a lényeges változás kulcsa az egészségtudatos gondolkodás fejlesztése, a betegségek minél előbbi kiszűrése és orvoslása.

Az egészségnapon lehetőség lesz a vesekárosodás kiszűrésére vizeletvizsgálat segítségével. Filotás Ágnes dializáló ápoló szavai szerint a vese elváltozásai évekig, sőt akár évtizedekig is rejtve maradhatnak a tünetmentesség miatt. Ugyancsak lehetőség nyílik diétás tanácsadásra és megbeszélésre a további gondozást illetően.

Az egészségnapba bekapcsolódik a Szent György Kórház Szemészeti Osztálya is. A Dr. Tóth Jenő főorvos által vezetett osztály szakembereinek közreműködése azért fontos, mert a kezeletlen diabétesz súlyos elváltozásokat, látásromlást, de akár vakságot is okozhat.

időnkénti vércukor ellenőrzés, hiszen
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.