Belföld

A kormány támogatja a Nemzeti Emlékhely fejlesztését

nemzeti emlékhely (nemzeti emlékhely)
nemzeti emlékhely (nemzeti emlékhely)

Történelmi évfordulóira koronázó városhoz méltón szeretne készülni Székesfehérvár.

A kormány legutóbbi ülésén támogatásáról biztosította a Székesfehérvári Nemzeti Emlékhely ápolására, megóvására és bemutatására szolgáló Árpád-ház programot. Vargha Tamás országgyűlési képviselő a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy az augusztus 19-i, székesfehérvári kihelyezett kormányülésen döntés született a királyi koronázó bazilika és az uralkodók temetkezési helyének korszerű felújításáról, látogatóközpont kialakításáról és tudományos kutatások megindításáról.

Romkertből zarándokhely

A legutóbbi kormánydöntés értelmében pedig létrejön egy irányító testület, amely a részletes koncepció kidolgozását végzi – tette hozzá. A képviselő szerint az Árpád-ház program célja, hogy Nemzeti Emlékhely a jövőben ne csak romként és emlékként hirdesse a múlt dicsőségét, hanem zarándokhellyé váljon.

Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta, Székesfehérvár esetében a városvezetés szeretné bemutatni és erősíteni a nemzet történelmi fővárosának tudatát. A 2013-as Szent István emlékévben megkezdték ezt a munkát és ennek folytatására ad lehetőséget a program. Reményét fejezte ki, hogy 2022-re, az Aranybulla kiadásának 800. és 2038-ra, Szent István halálának ezredik évfordulójára a Nemzeti Emlékhely ügye megoldódik.

Újjáépülhet a Bazilika?

Közölte: az első, kézzel fogható előrelépés egy látogatóközpont létrehozása lehet. Az engedély terveinek aktualizálására 10 millió forint támogatást nyújt a kormány – mondta, hozzátéve, hogy . A látogatóközpontban megismerhető lesz az egykori koronázótemplom története és a modern kor technológiájával bemutathatóak lesznek a nagyívű fejlesztési elképzelések is – tette hozzá.

Fotó: nzp

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy ezek a fejlesztések a bazilika részleges újjáépítését is jelenthetik, de ezekkel kapcsolatban a megvalósíthatósági tanulmányokat az irányító testület szakemberek bevonásával készíti elő.

A városvezető szólt arról is, hogy az előterjesztésben szerepel egy, a város eredeti kulturális örökségi értékeit őrző és bemutató múzeumot és könyvtárarchívumot magában foglaló épületegyüttes megvalósítása. Véleménye szerint ez magában hordozza egy Árpád-házi kutatóintézet Székesfehérváron történő megtelepedésének lehetőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik