Belföld

Zöld Híd Kismaroson is

A képviselőtestület megszavazta, hogy januártól a Dunakanyar nagy részén működő cég vigye el a hulladékot a településről.

A szelektív hulladékot már évek óta ők szállítják el Kismarosról, de a hatalmas kiterjedésű üdülőövezettel rendelkező községben termelődő vegyes háztartási hulladék összegyűjtése ennél sokkal bonyolultabb feladat.

Börzsönyliget

Az ország legnagyobb belterületnek számító egybefüggő hegyvidéki üdülőterülete, amely 1966 óta tartozik Kismaroshoz. A Dunakanyarban, a Magas-Börzsöny hegyvonulatának határán, a Morgó és a Török-patak partján, Szokolya felé hosszan benyúló településrész, ahol egyre többen telepednek le állandó lakosként.

A település vezetői azért is döntöttek a váltás mellett, mert idén többször is áldatlan állapotok alakultak ki a gyűjtőkonténerek környékén.

Eleve szelektíven

A közmeghallgatással egybekötött képviselőtestületi ülésen Gyenes Szilárd, a Zöld Híd Régió Kft. ügyvezetője ígéretet tett rá, hogy négy kerék meghajtású kisteherautókkal minden járható út mellett fekvő telekről elszállítják a zsákokba szelektíven gyűjtött hulladékot a hegyvidékről is, ahová a nagy kukásautók nem tudnak felmenni. Ahová pedig még így sem tudnak eljutni, ott az önkormányzattal közösen megkeresik az eddigieknél kisebb gyűjtőkukák legideálisabb helyét. Poldauf Gábor polgármester kérésére a cégvezető kijelentette, hogy az idén év elején vásárolt kukákat sehol nem kell lecserélni.

Az üdülők zsákokat kapnak

Ahogyan az már az év elején tartott bejárások után született ajánlatban is szerepelt, a vegyes hulladékot hetente szállítják majd, emellett egyik héten a szelektíven gyűjtött, másik héten pedig a zöldhulladékot is elviszik. Ingyen biztosítanak az üdülőterületen élők számára összeköthető műanyag zsákokat, hogy az összegyűjtött hulladékot felakaszthassák a kerítésen belülre, ahová értük mennek a szállítóautókkal, majd a hegyről lehordott zsákokat pakolják át a belső utakon gyűjtő kukásautókba. Az átállás azt is jelenti, hogy az eddigi szelektív gyűjtő szigeteken csak az üvegeket lehet majd külön konténerbe helyezni.

Visszatér a csekk?

Ahogyan arról nemrég beszámoltunk, a Nógrád és Pest megye 109 települése által létrehozott Zöld Híd Önkormányzati Társulás hulladékszállítást és hulladékkezelést végző kft-je a kismarosiak csatlakozása után januártól már a térségben élők kétharmadától viszi el a hulladékot. A szerződés aláírása után azonnal dönteni kell arról is, hogy az eddigieknél korszerűbb és összetettebb szolgáltatás mennyivel kerül majd többe a településen élőknek januártól. A jogi feltételek tisztázása után pedig arról is határozni kell, hogy Börzsönyliget üdülői esetében megmaradhat-e az ingatlanadóba beépített szemétszállítási díj, vagy ott is külön csekket kapnak az üdülőtulajdonosok 2014-től.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik