Belföld

Ünnepel az SOS Gyermekfalu

gyerekfalu (gyerekfalu)
gyerekfalu (gyerekfalu)

Harminc évvel ezelőtt rakták le az első magyarországi SOS Gyermekfalu alapkövét. Most mintegy 400 gyermek és fiatal él az alapítvány védőszárnyai alatt.

A gyermekfalu mozgalmat – amely ma már a világ 133 országában működik – Hermann Gmeiner indította útjára Ausztriában 1949-ben. Mára 133 országban 500 SOS-gyermekfalu és 1400-nál több kapcsolódó SOS-létesítmény működik, melyekben közel 80 ezer gyermeket és fiatalt nevelnek.

Ybl-díjas falu

Magyarországon 1983. október 29-én írták alá az SOS Gyermekfalu létesítését lehetővé tevő megállapodást, az első ház alapkövét másnap maga Hermann Gmeiner helyezte el Battonyán. Az Ybl-díjas tervek alapján felépített battonyai gyermekfalut 1986. szeptember 27-én adták át.

Battonyán kívül még két városban, Kecskeméten és Kőszegen működik gyermekfalu. Szegeden, Lajosmizsén, Sén és Kecskeméten pedig ifjúsági ház várja a gyerekeket.

Augusztusban Roger Waters, a Pink Floyd egykori basszusgitárosa a három SOS gyermekfalu 15 lakójával lépett fel Budapesten.

Otthon és család

Az SOS gyermekfalu privát alapokon álló, politikai és felekezeti elkötelezettségektől mentes, az otthonukat vesztett gyermekek felkarolása céljából életre hívott szervezet.

A világszerte működő mintegy 500 SOS Gyermekfalu újszülött kortól 24. életévük betöltéséig nyújt otthont és családot azoknak a gyermekeknek, akik valamilyen ok miatt nélkülözni kényszerülnek vér szerinti szüleiket.

Online adomány

Új, online adománygyűjtő rendszere is van az SOS Gyermekfalunak. Az apropo.sos.hu honlapon a segíteni szándékozók saját baráti társaságuknak szervezhetnek különböző programokat vagy vehetnek részt más eseményeken azzal a céllal, hogy adományt gyűjtsenek a gyerekeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik