Belföld

Matyi Sándor: gyűlöletkeltő az indítvány

Egy múlt heti jobbikos előterjesztés váltott ki felháborodást a roma kisebbség körben Vásárhelyen, melyet hétfőn sajtótájékoztatón is minősítettek.

Burkolt cigányozás az indítvány mögött

Példátlan, rendkívül súlyos és felháborító – ezekkel a szavakkal jellemezte Matyi Sándor a hódmezővásárhelyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat alelnöke a vásárhelyi közgyűlésen múlt pénteken elhangzottakat. Molnár Lászlóné jobbikos önkormányzati képviselő, hogy egy Szabadság téren történt konvektor lopás kapcsán arra tett javaslatot, hogy a város alkalmazzon megkülönböztetést a szociális bérlakások pályázati megítélése során. A pénteki közgyűlésről itt is olvashat.

Mint arról beszámoltunk, a Szabadság tér uniós pályázati pénzből felújítás alatt álló egyik lakásából eltűnt egy 80 ezer forint értékű gázkonvektor. A lakosságszolgálati irodához a pályázók Molnárné  indítványa szerint önkéntesen erkölcsi bizonyítványt is benyújthatnának, ezzel nemcsak az irodához beadott adatokból, hanem előzetesen is informálódnának a pályázókról, ami a megelőzést szolgálná – idézte Matyi Sándor.

Üzentek a képviselőnek és pártjának

Kiemelte, a Jobbik gyáva, sompolygó előterjesztése diszkrimináció, burkoltan fogalmazva cigányozás, gyűlöletkeltés és rasszizmus. Azt hogy egy olyan önkormányzati képviselő tette, aki a város mezőgazdasági, vállalkozási és nemzetiségügyi bizottság elnöke, az ügyet súlyosbítja – hangsúlyozta a Roma Nemzetiségi Önkormányzat alelnöke.

Vásárhelyen mindig béke volt és béke is lesz jelentette ki Matyi Sándor. A Jobbik egyéb feszültségek híján szít gyűlöletet a közelgő kampány jegyében, egyben visszautasítja az előterjesztést – mondta, Molnárnét a bizottsági elnöki posztról lemondásra szólítja fel, a Jobbiknak pedig üzeni, ha nincs más programjuk mint a gyűlöletkeltés, vonuljanak ki a közéletből.

Ki fizetné ki

Szirmai Norbert hódmezővásárhelyi származású, Budapesten dolgozó kommunikációs szakember szintén szót kért a hétfői sajtótájékoztatón. Elmondta, nap mint nap találkoznak hasonló megnyilvánulással, így már számára ez nem is felháborító. Az erkölcsi bizonyítványnak mindazonáltal pénzügyi vonzata is van, egy olyan rétegtől kérnék ezt, aki nem dúskál a javakban, de ha a Jobbik ezt átvállalja, az akár tárgyalási alap is lehet – fogalmazott.

Szirmai Norbert még elmondta, ismerve a vásárhelyi embereket, kijelenthető, a város nem lesz soha, Gyöngyöspata, Hencida, és nem lesz Tiszavasvári, Hódmezővásárhely nem lesz soha a Jobbik pályája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik