Belföld

Keddtől megszűnik az előzetes felső korlátja

gyorskocsi utcai börtön (gyorskocsi utca, börtön)
gyorskocsi utcai börtön (gyorskocsi utca, börtön)

Keddtől megszűnik az előzetes letartóztatás időtartamának - eddig négyéves - felső korlátja a legsúlyosabb bűncselekményeknél.

A jogszabályt egy héttel ezelőtt a házszabálytól eltérve hozta meg a parlament. A kormányoldal arra hivatkozva indítványozta a módosítást, hogy börtönben maradjon az ároktői banda egyik – nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberöléssel, valamint többrendbeli súlyos testi sértéssel vádolt – tagja, aki a módosítás nélkül november 22-én házi őrizetbe kerülne. A banda két tagja október elején megszökött a házi őrizetből, néhány nappal később Svájcban fogták el őket.

Az előzetes letartóztatás felső korlátjának eltörlését az alkotmányügyi bizottság szintén azzal indokolta, hogy a közelmúlt eseményei rávilágítottak: nem minden esetben elegendő négy év az elsőfokú határozat meghozatalára. Eredetileg ez a rendelkezés csak január 1-jén lépett volna hatályba, ám ehelyett a Ház úgy döntött, hogy már a törvény kihirdetését követő napon hatályosul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik