Belföld

Anarchisták Szegeden: Csak a pénzrendszer ellen tüntettek

Az Anarchisták Közössége egy demonstrációt szervezett a Gutenberg utcába, a Zsinagóga mellé. A közösség közleménye szerint a zsidóságot nem azonosították a pénzrendszerrel, ezért akciójuknak nem volt antiszemita éle, csupán egy megemlékezés volt.

Az Anarchisták Közössége (AK) nemrég arról értesült, hogy Szegeden, a Gutenberg utcában egy férfi öngyilkos lett, mert ki akarták lakoltatni. Az AK az eset kapcsán egy megemlékezést szervezett, valamint a „pénzrendszer kegyetlensége ellen” való demonstrációként a lakás elé két transzparenst feszített ki. Az egyiken ez állt: “Nyugodjék békében Dönisz, a rendszer áldozata”, a másikon pedig “Anarchisták Közössége a pénzrendszer ellen”.

„Ez a lakás történetesen a szegedi zsinagóga mögött volt, de mi erre nem fordítottunk figyelmet – értelemszerűen, hiszen mi nem azonosítjuk a zsidóságot a pénzrendszerrel” – nyilatkozta a Szeged24-nek Gacs Katalin, a közösség tagja.

Az anarchisták sérelmezték, hogy a Szeged24 egy burkolt antiszemita rendezvénynek nevezte a megmozdulást, összemosva egy korábbi, valóban nyíltan és egyértelműen a zsinagóga ellen irányuló, antiszemita akcióval.

„Csoportunk mindig fellép az egyenlőség nevében az antiszemitizmus ellen, csak úgy, mint más megkülönböztetések: rasszizmus, szexizmus, homofóbia ellen. Valótlanság, hogy a zsinagógát gyaláztuk meg, a transzparensek nem a zsinagóga kerítésénél voltak, hanem egy fa és egy oszlop között – írják az anarchisták közleményükben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik