Belföld

Végre kiépült a csatornahálózat Gönyűn

Ötezer ember életkörülményeit javítja a beruházás, és több évtizedes problémát orvosol, ugyanis ezen a két településen korábban nem építették ki a csatornahálózatot.

Befejeződött a csatornaépítés két Győrtől keletre fekvő településen, Gönyűn és Nagyszentjánoson – hangzott el csütörtökön, a 2,4 milliárdos projekt záró rendezvényén.

Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy ötezer ember életkörülményeit javítja a beruházás, és több évtizedes problémát orvosol, ugyanis ezen a két településen korábban nem építették ki a csatornahálózatot.

Hozzátette: hármas összefogás eredménye a beruházás. A kormányzat az anyagi háttér zömét biztosította, a két polgármesteré volt a szervezés feladata, és önrészük befizetésével a helyiek is szerepet vállaltak a projektben.

A munkák koordinálására létrejött önkormányzati társulás azt közölte az MTI-vel, hogy a projekthez 1,6 milliárd forintot nyertek el az Új Széchenyi Terv pályázatán, a fennmaradó hányadot saját forrásaikból, illetve lakossági hozzájárulásból állták.

A munkát tavaly januárban kezdték, és mintegy hetven kilométernyi csatornahálózatot épített ki az építést végző cég. Azokon a helyeken, ahol a domborzati viszonyok akadályozták a szennyvíz megfelelő irányba folyását, átemelő szivattyúkat iktattak be, így a korábban szippantott szennyvíz zárt hálózatban juthat el a győri tisztítóműbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik