Belföld

Újra iható a víz Abasáron

ivóvíz (ivóvíz)
ivóvíz (ivóvíz)

A településen több mint egy hónapja szüntették meg a vezetékes ivóvíz-szolgáltatást, mert mérgező anyagok kerültek a rendszerbe.

A napokban fejeződött be annak a földalatti, ideiglenes átkötővezetéknek a kiépítése, amelyen keresztül fogyasztható vízhez juthatnak az abasáriak.

A vezetékes vízellátás szüneteltetését október 7-én rendelték el a Heves megyei községben, mivel a vízben található szén-tetraklorid, illetve triklór- és tetraklór-etilén-szennyeződés mértéke meghaladta a rendeletben foglalt határértéket.

Az új vizsgálatok szerint a víz már nem tartalmaz az egészségre káros mikroorganizmusokat vagy mérgező vegyi anyagokat, így a népegészségügyi szolgálat péntektől engedélyezte a víz lakossági felhasználását.

Arzén

Az arzén a legmérgezőbb hatású félfém. Ez az egyetlen olyan világszerte széles körben előforduló természetes anyag, amelynek rákkeltő hatása egyértelműen bizonyított. A hosszan tartó vagy nagy mennyiségű arzénterhelés hatására – a többi közt – tüdőrák, bőrrák, veserák vagy fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki. Az ivóvízzel bevitt arzén ráadásul az egész emésztőrendszert megterheli, ezért a magas arzéntartalmú vizet fogyasztó lakosság körében gyakrabban fordul elő gyomor-, máj-, hólyag- és vastagbélrák is. Az arzén forralással sem távolítható el az ivóvízből, így a főtt ételekben is benne marad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik