Belföld

Sztrájk miatt zárhatják be a bölcsiket

bolcsode(960x640)(2).jpg (bölcsőde)
bolcsode(960x640)(2).jpg (bölcsőde)

Emelkedik jövőre a bölcsődék állami támogatása, de valószínűleg a pluszforrás sem lesz elég – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A kedvezőbb számítási szabályok miatt ugyan emelkedik jövőre a bölcsődék állami támogatása, de még így is lehet mintegy 30 százalékos forráshiány, amit továbbra is az önkormányzatoknak kell majd pótolni – írja a Világgazdaság pénteki számában.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke a lapnak elmondta: két-hárommilliárd forintnyi pluszforrásra lenne szükség a jövő évi költségvetésben ahhoz, hogy az önkormányzatok el tudják látni bölcsődeműködtetési feladataikat.

Jön a sztrájk?

Mindig ki kellett egészíteni a településeknek az állami normatívát, jelenleg mintegy 60-70 százalékkal kell pótolni” – mondta a lapnak Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke (BDDSZ). Hozzátette: a 20-25 százalékos pluszforrásból nem fogja futni bérfejlesztésre.

„A bölcsődei dolgozók béremelésének érdekében megkezdtük a sztrájk előkészületeit” – árulta el Szűcs Viktória. A bölcsődében dolgozók többsége nettó 72-73 ezer forintért dolgozik, függetlenül attól, hogy hány éve van a pályán, illetve milyen vizsgákat tett. Most átlagosan 20 százalékos béremelést szeretnének elérni az ágazatban dolgozóknak, számításaik szerint ehhez nettó 9 milliárd forintra lenne szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik