Belföld

Római csoda Székesfehérváron

zenekar (zenakar)
zenekar (zenakar)

Az örök városban bemutatott összeállítással koncertezik a Hermann László Kamarazenekar a Ciszterci Templomban.

A Hermann László Kamarazenekar római vendégszereplésének szervezése már több mint egy évvel ezelőtt elkezdődött. A zenekar meghívást kapott a Külügyminisztérium által szervezett Magyar – Olasz Kulturális Évadra.

A vendégszereplés minden várakozást felülmúlt, a zenekar októberben a Santa Maria Del Popolo Bazilikában és a Római Magyar Akadémián adott nagy sikerű, teltházas koncertet. A római csoda Székesfehérvár közönsége előtt sem marad rejtett, hiszen a bazilikában bemutatott teljes zenei összeállítást november 16-án, szombaton 19.00 órától a Fő utcai Ciszterci Templomban Székesfehérvár zenekedvelő közönsége is megismerheti.

„Mesélni sok mindent tudnánk, de mi igen fontosnak tartottuk azt is, hogy a római koncertek egyikét Székesfehérvár zenekedvelő közönsége is megismerhesse. Ennyivel tartozunk a városnak, melynek vezetése maximálisan mellénk állt és támogatta a külföldi szereplésünket.” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Major István, a zenekar karnagya és művészeti vezetője. Elmondta: a Külügyminisztérium által szervezett Magyar – Olasz Kulturális Évad nyitó koncertjét a Budapesti Fesztiválzenekar adta Rómában, ehhez a magas színvonalhoz kellett igazodniuk a székesfehérvári muzsikusoknak is.

A zenekar vezetőjének a kezdetektől az volt az elképzelése, hogy Székesfehérvárnak és a Szent István Emlékévnek helyet és megjelenési lehetőséget kell biztosítani Rómában, a Hermann Kamarazenekar pedig méltó volt arra, hogy képviselje a koronázóvárost. Az október4-i koncerten egy szicíliai zeneszerző, Salvatore Scinaldi „Visone” című művét is játszotta a zenekar. A komponista személyesen hallgatta meg a zenemű bemutatóját, és szicíliai szereplésre invitálta a fehérvári muzsikusokat.

„Rendkívül pozitív volt a rómaiak fogadtatása, mindkét koncert teltház előtt zajlott. Büszkék voltunk arra, hogy Székesfehérvár képviseltethette magát a Magyar – Olasz Kulturális Évadon, hiszen erre nem minden város kap lehetőséget.” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester, aki szintén a zenekarral tartott az örök városba. Elmondta: készültek az útra, hiszen Székesfehérvárt, a város történelmi értékeit és a Szent István Emlékévet bemutatató, olasz nyelvű ismertetőket vittek magukkal, és osztottak szét a közönség körében. „Igen magas minőségű produkciót adott elő mindkét koncerten a zenekar, melynek tagjai elképesztően fegyelmezetten és lelkesen készültek. Mindenki nagy megtiszteltetésnek vette a kiutazás lehetőségét!”

Székesfehérvár Önkormányzata részéről Róth Péter alpolgármester is elkísérte a zenekart a római útra. Mint mondta: „Egy évvel ezelőtt, a szervezés kezdetén úgy gondoltuk, az a helyes, ha a 2013-as Szent István Emlékév és Székesfehérvár megjelenhet Rómában, Európa és a kereszténység egyik legjelentősebb városában. Az is fontos, hogy a római sikerek ne maradjanak rejtettek a székesfehérváriak előtt sem, ők is legyenek részesei az élménynek, ezért szeretettel invitálunk mindenkit a ciszterci templomban szombaton este megrendezésre kerülő koncertre.”  Róth Péter tapasztalatai szerint a rómaiak és a turisták egyaránt élvezettel hallgatták a székesfehérvári zenekar magas színvonalú produkcióit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik