Belföld

Népszerű a tűzoltóság a diákönkéntesek körében

Frankó Máté
Frankó Máté

2013. 11. 14. 10:44

Eddig 1500 diák döntött úgy, hogy a kötelező közösségi szolgálatát a katasztrófavédelemnél teljesíti. A fiatalok tanulnak, rendezvényeken segédkeznek és gyakorlatokon statisztálnak a tűzoltóság önkénteseiként.

Korábban a témában:

Az idei tanévtől, az érettségi vizsgára jelentkezés feltételeként minden középiskolás diáknak három év alatt, ötven óra közösségi szolgálatot kell teljesítenie. Országszerte több ezer fogadóintézmény várja a diákokat. Kórházak, civil szervezetek, alapítványok, szociális, oktatási és kulturális intézmények, valamint a polgári-és a katasztrófavédelem szervei.

A tavalyi tanévben országszerte százhetvenhárom, a katasztrófavédelem szervezetéhez tartozó fogadó intézmény – igazgatóság, kirendeltség, hivatásos tűzoltó-parancsnokság, katasztrófavédelmi őrs – kapcsolódott be a közösségi szolgálat programba. Összesen nyolcszáznyolcvannégy középiskola ezerötszáz diákja döntött úgy, hogy az előírt szolgálati időt részben vagy egészben ezen intézmények valamelyikében tölti el –tudtuk meg Arany-Tóth Attilától, a Csongrád megyei igazgatóság szóvivőjétől.

Ezerötszáz diákot foglalkoztatnak a tűzoltók (Fotó: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)

Csongrád megyében eddig közel kétszáz diák jelentkezett valamelyik tűzoltó-parancsnoksághoz közösségi munkára. Szegeden száz, Makón ötven középiskolás önkénteskedik. A szentesi lánglovagok 6 középiskolával, két helyi, két csongrádi és két vásárhelyi intézménnyel állnak kapcsolatban.

Diákok statisztálnak a gyakorlatokon (Fotó: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)

A Csongrád megyei fiatalok minden esetben a munka- és balesetvédelmi oktatást követően kezdhették meg szolgálatukat, amely során az elméleti órákon megismerkedtek a tűzoltás alapjaival és a polgári védelmi feladatok fontosságával is, míg a szertárakban közelről megismerték a beavatkozásnál használt eszközöket, járműveket. Lehetőségük volt közreműködni katasztrófavédelmi versenyek szervezésében és lebonyolításában is, de volt olyan gyakorlat, ahol statisztaként ők alakíthatták a sérülteket – mondta el tűzoltó hadnagy.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.