Belföld

Nekem elmondhatod, én vagyok az apád

A család szerepéről, és a mai társadalomról, valamint a droghasználat veszélyeiről tartott nem is előadást, inkább stand-upot Zacher Gábor toxikológus Vásárhelyen.

Az önkormányzat és a rendőrség közös projektjében csatlakozik a Szent István városrehabilitációs programhoz. Az „1másért – lépésről lépésre a biztonságért” című előadásra az ismert toxikológust hívták a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolába.

A székeket a tornaterembe cipelő fiataloknak nem nagy fűlött a foga a délutáni rendezvényhez egészen addig amíg dr. Zacher el nem kezdte az előadást. A fiatalok nyelvén, poénokkal megtűzdelt mondanivalója egy jobb stand-upnak is beillett volna. Nemcsak a Hupikék törpikék gombaházait hozta példának, de egy  apa gyermek beszélgetés “Én vagy az apád” Star Wars-os mondatával is kacagást váltott ki.  A 10-14 évesek azonnal ráhangolódtak az előadásra.

A prevenció szót nem is szereti, inkább a megelőzést használja, de sokkal inkább a nevelésben hisz, ebben pedig a családnak, a szülői környezetnek van igazán nagy jelentősége egy kamasz fejlődésében.

A drog nem jó dolog, de ha egy füves cigarettát elszív egy fiatal, attól még nem válik bűnözővé sem drogossá – de ez nem jelenti azt hogy meg is kell tennie. Emlékeztetett az ő és korosztálya fiatalságára, amikor nem füveztek, nem is lehetett hozzájutni, ellenben előfordult – akkor is – hogy alkoholmámorba estek a fiatalok.

A megelőzés a nevelésnél kezdődik, mégpedig az értékrendek kialakításánál, melyet már 4 éves korban el lehet kezdeni, hangsúlyozta Zacher Gábor. Ezt a gyermek számára érhető, érdekes és maradandó formában kell elmondani, és a továbbiakban sem szabad megfeledkezni a családon belüli, elegendő kommunikációról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik