Belföld

A rendőrség felfüggesztette a Lavinát

Traffipax(1)(960x640).jpg (Traffipax)
Traffipax(1)(960x640).jpg (Traffipax)

Két hét alatt 10 millió forintot szedtek be a sebességmérő akcióval. Most kiértékelik az eredményeket.

Október vége óta háromszor tartotta meg a rendőrség a Lavina elnevezésű, gyorshajtók kiszűrésére szolgáló akciót, még pedig apolice.hu alapján az M1-es autópályán és az M3-ason több megyét érintően. Ezek során 1 293 sebességet túllépő autóst „fogtak”, akik közül a helyszínen megállítottak 546-ot. A szabálytalankodó száguldozókkal szemben összesen 10,5 millió forint bírságot szabtak ki – írja a Hvg.hu.

A Lavina akció végrehajtását a kétheti tapasztalatok értékelésére figyelemmel felfüggesztették. Nem a bírságok számának vagy azok összegének emelkedését tekintik eredménynek, hanem azt, ha kevesebb baleset történik az ország útjain – közölte a lappal az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata.

A „láncszerű” sebességméréseket egyébként december közepéig hirdették meg. A bejelentéskor közölték, a traffipaxok felsorakoztatásának az az általános tapasztalata, hogy az autósok a sebességmérő elhagyása után újra gyorsabban hajtanak a megengedettnél; ezt a magatartást kívánták kiszűrni a Lavina akció keretében. Az intézkedést azzal indokolták, hogy a legtöbb közúti balesetet továbbra is a sebesség nem megfelelő megválasztása, illetve gyorshajtás okozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik