Belföld

Új börtönt építene Balassagyarmat

börtön (börtön, )
börtön (börtön, )

Ezer elítélt elhelyezésére alkalmas börtön építését kezdeményezi Balassagyarmat önkormányzata a kormánynál, a képviselő-testület egyhangúlag fogadta el a javaslatot - tájékoztatta az MTI-t Balassagyarmat alpolgármestere.

Csach Gábor (Fidesz) elmondta: az önkormányzat a javaslatban azzal érvel, hogy a jelenlegi túlzsúfolt fegyház és börtön külterületre költöztetésével hasznosítható lenne a mostani, a belvárosban található börtön és a mellette lévő Vármegyeháza is gazdasági, kulturális és művészeti célokra. Az új börtöntől pedig több száz új munkahelyet is remélnek – tette hozzá.

Ideális hely lenne

Az önkormányzati javaslatban azt írták, hogy nemzetközileg is kiemelkedő jelentőségű lehetne a két összefüggő klasszicista épület, a történelmi emlékhely rangú 1835-ös egykori Vármegyeháza és a hozzá kapcsolódó, 1845-ben épült börtön több tízezer négyzetméteres ingatlantömegének közös fejlesztése, ám ennek előfeltétele a börtön és az ott működő gyár külterületre költöztetése.

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

A polgármester emlékeztetett arra, hogy az új büntetés-végrehajtási kódex megalkotásáról szóló kormányhatározat a zsúfoltság csökkentése érdekében meghatározta, hogy 4000 új fogvatartotti helyet kell kialakítani Magyarországon, ami régi intézetek bővítését és egy új építését jelenti.

Ezt az ezer fogvatartottra méretezett büntetés-végrehajtási intézetet Észak-Magyarországon tervezik megépíteni, és erre ideális hely volna a Balassagyarmat által a belvárosi ingatlanok kiváltásaként ingyen felajánlott, üresen álló bel- és külterületi terület – tette hozzá.

321 helyett 450-550

Az önkormányzat javaslatában arról is írt, hogy megépítése óta túlzsúfolt a Balassagyarmati Fegyház és Börtön. 321 rab helyezhető el benne, de évtizedek óta 450-550 fogvatartottal működik. Emellett a börtön területén működik az Ipoly Cipőgyár Kft., a város harmadik legnagyobb foglalkoztató cége, és a zárt épülettömeg már nem ad módot a társaság fejlesztésére.

A város, a börtön és a cipőgyár közös érdeke lenne az új helyre költözés – teszik hozzá, hangsúlyozva, hogy “a város területén belül”, mivel Nógrád megye abban a sajátos helyzetben van, hogy nem a megyeszékhelyen, hanem Balassagyarmaton működik a törvényszék és a megyei főügyészség is.

Az újjászülető Vármegyeháza-börtön épületegyüttes a határon átnyúló, térségi gazdasági, kulturális, művészeti élet fő szervezőközpontja lehet, egy európai rangú börtönmúzeum vagy akár egy luxus börtönhotel pedig igazi kuriózum lehetne – fogalmaztak.

Az önkormányzat ingyen biztosítaná a szükséges területet, mert azzal számol, hogy legalább 500 új – hivatásos és civil – munkahelyet jelentene a városban a börtönberuházás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik