Belföld

Szobrot avattak Fehérváron Klebelsberg Kunónak

Az egykori ciszteres diák életnagyságú bronz mása áll mától volt gimnáziuma előtti lépcsőn.

A ciszterci rend gimnáziumában tanult és végzett az erdélyi születésű Klebelsberg Kuno, aki másfél éves korában elvesztette édesapját. Édesanyja az egyetlen gyermekkel szüleihez költözött Székesfehérvárra. Tanulmányait a királyi városban végezte, amíg az érettségivel a zsebében 1893-ban el nem hagyta szeretett gimnáziumát, a Ciszterci Szent István Gimnáziumot. Maga a város is a szívéhez nőtt, talán ennek köszönhető, hogy közoktatási miniszterként két iskola építését is kezdeményezte, illetve ebből az egyiket át is adhatta. Ez utóbbi a Székesfehérvári Magyar Királyi Állami Polgári Fiúiskola, a mai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola. A másik iskola megépítésének ötlete pedig nem véletlen, a szűknek bizonyult ciszteres gimnáziumnak szüksége volt bővítésre, korszerűsítésre. Sajnos egykori gimnáziumának új, ma is használatos épületének építését nem élhette, annak 1938-as átadásán egykori munkatársa és jó barátja, Hóman Bálint mondott köszöntőt, megemlítve benne Klebelsberg Kunót.

Négy város egyetemein tanulta a jogot: Budapesten, Münchenben, Berlinben végül Párizsban. Itthon államtudományi doktori oklevelet szerzett. Közoktatási miniszterként Hóman Bálinttal olyan oktatási rendszer alapjait fektették le, ami egyedülálló volt Európában is, és a ma is pillére a közben többször meggyengült magyar oktatásnak.

Az egykori ciszteres diák bronzemléke állt most közétek, kedves ciszteres gyerekek, aki emberségével, tenni akarásával példája lehet valamennyiünknek – mondta ünnepi köszöntőjében Dékány Árpád Sixtus zirci főapát. Az egyházi vezető megköszönte L. Simon László kormánybiztos, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnökének közbenjárását, hogy a mai napra, Klebelsberg születésnapjára átadhatják a róla készült szobrot.

Orosz Ágoston, az egyházi iskola igazgatója ünnepi beszédében Klebelsberg munkásságát foglalta össze, és ajánlotta minden diák figyelmébe.

Az avatóünnepség fővendége, L. Simon László elsősorban Klebelsberg kortársaitól idézett, hogy jobban megérthessük micsoda nagyszerű egyéniség volt az 57 évesen elhunyt politikus.

A Pető Hunor szobrászművész által készített bronzszobrot L. Simon László és Orosz Ágoston mellett Cser-Palkovics András polgármester leplezte le.

Székesfehérváron a Szent István Emlékév alkalmából újabb köztéri szobrot adtak át, méghozzá a hármas ünnepére emlékező ciszterci gimnáziumnál, a város legidősebb oktatási intézményénél. Az külön öröm, hogy ez a köztéri alkotás is méltó Fehérvár történelméhez.

Az avatáson készült képek itt megtalálhatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik