Belföld

Öt magyar rajzfilmsorozat, amit sosem felejtesz

Úgy gondoltuk szerzünk néhány nosztalgikus percet magunknak és persze olvasóinknak, ha már manapság úgysem készülnek rendes magyar rajzfilmek. Összegyűjtöttük a legjobb klasszikusokat melyek közül legalább egyért Ön is biztosan rajongott.

1. A magyar televíziózás legnépszerűbb orvosa nem más, mint a kontár Dr. Bubó a „Kérem a következőt” című sorozatból. Az erdő lakóit gyógyító bagoly doktor 1974-től 1983-ig szórakoztatta a nagyérdeműt. Ez idő alatt három évad készült, összesen 39 epizóddal. A produkció az akkori technikai adottságokhoz képest nagyon igényes, sőt precizebb kidolgozású, mint a ma készült animációs rajzfilmek többsége.

A karaktereknek olyan kiváló színészek kölcsönözték hangjukat, mint Szabó Gyula, akit Columbo magyarhangjaként ismerhetünk, valamint Kern András, Psota Irén, Bodrogi Gyula és még sokan mások.

2. Frakk, a macskák réme

A Frakk, a macskák réme szinten a 70-es évekből származik. A sorozat részeit a 80-as évek közepéig gyártották, majd leálltak vele, ám ennek ellenére még napjainkban is nagy népszerűségnek örvend. Néhány tévécsatorna minden évben leadja a szériát. A komikum alapját a macska-kutya barátság adja, valamint a főszereplők – Frakk, a kutya, Lukrécia és Szerénke, a két macska – között kialakuló vicces nézeteltérés.

3.  Pom Pom meséi

Csukás István és Sajdik Ferenc meséje alapján készült ez a remek, 80-as évekbeli rajzfilm. A sorozat viszonylag rövid szériát ért meg, kétszer 13 epizód készült két évadra lebontva, ennek ellenére kultikus darabnak számít, s a mai napig nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek kedvence is. „Most leginkább szőrsapkához hasonlítok, ahogy ülök az ágon, egy szép hosszú ágon, föl-he-he-he, le-he, mivel egy szellő hintáztatja az ágat.” Egy rövid részlet a nosztalgia kedvéért:

4. Kukori és Kotkoda

Az 1970-ben induló sorozat forgatókönyvét Bálint Ágnes írta. Az alapötlet onnan származik, hogy az író egyik kolléganője folyton arról panaszkodott, férje nem hajlandó semmilyen házimunkában segíteni. Így született meg Kukori, aki lustaságával minden epizódban felbosszantja Kotkodát. Az epizódokat két éven keresztül gyártották, összesen két széria, azaz 26 epizód készült a baromfiudvar lakóiról.

5. Mézga család

Egy teljesen átlagos budapesti család koránt sem mindennapi kalandokba keveredik. Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb sikert aratott rajzfilme, mely már a science fiction kategória határait karcolja. Az első két széria legalábbis mindenképp, hiszen az első évadban a 30. században élő rokonával veszik fel a kapcsolatot Mézgáék egy rozzant rádió segítségével. A második évadban a család legifjabb tagja, Mézga Aladár indul csillagközi utakra az űrben.

A sorozat igazi hungarikumnak számít, hiszen Európa több országában is nagy sikert aratott. A három évadban összesen 39 epizód készült, melyeket a mai napig nagy nézőszám előtt játszák a televíziók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik