Belföld

Gyurcsány Bajnainak: „Ez egy burkolt vád?”

gyurcsany-ferenc(1)(960x640).jpg (gyurcsány ferenc)
gyurcsany-ferenc(1)(960x640).jpg (gyurcsány ferenc)

Bajnai Gordon arról beszélt, előfordulhat, hogy beveszik az ellenzéki összefogásba a Demokratikus Koalíciót, de csak bizonyos feltételekkel. Gyurcsány válaszolt, szerinte Bajnai csak vádaskodik.

Ahogy arról már beszámoltunk, Bajnai Gordon első feltétele az volt, hogy tegyék helyre az október 23-i tüntetés óta megingott bizalmat a DK és az Együtt-PM között. A másik feltétel pedig az, hogy csak olyan pártok fogjanak össze, amelyeknek a célja az Orbán-kormány 2014-es leváltása, nem pedig a túlélés, a parlamentbe kerülés.

A volt szocialista miniszterelnök a Facebookon válaszolt. Az első feltételről, ami az október 23-i közös megemlékezés óta feszíti az ellenzéket, Gyurcsány elmondta, csak vádaskodás, hogy meghekkelték a rendezvényt, de benne nincs se bántottság, se sértettség. „Az elmúlt hetekben kiderült, hogy mást gondolunk a Műegyetem előtt történtekről. Gyanítom, nem fogod megváltoztatni eddig hangoztatott véleményedet, mi tagadás, én sem kecsegtethetlek ezzel” – üzeni Gyurcsány Bajnainak.

A második feltételt egy burkolt vádnak érzékeli Gyurcsány, mely szerint neki és a DK-nak fontosabb lenne a bejutás, mint Orbán leváltása. „De hova vezet ez a vád? Magyarországon időnként magyarságunkat kell igazolni, máskor nemzeti elkötelezettségünket vagy éppen demokratikus meggyőződésünket. Most Te is valami megfoghatatlan bizonyítékot vársz, azt, hogy bizonyítsuk, érdemesek vagyunk valamire, ez esetben a veletek való együttműködésre. És mondd, mi a mérce? Az, hogy elfogadjuk az MSZP-vel kötött megállapodásotokat?” – üzeni Gyurcsány, majd hozzáteszi, véleménye szerint csak jóhiszeműnek kellene lenni egymás iránt és túl tudnának lépni ezen a problémán.

A végén még hozzáteszi a DK elnöke, hogy a mostani választási rendszer megköveteli, hogy a pártok együttműködjenek, pártja erre „előfeltétel nélkül méltányos módon, arányos képviselettel bármikor készen állunk. Akár holnap is” – tette hozzá.

Majd azzal zárja írását, ha lezárulna végre az ellenzéki erők közötti vita, akkor a civakodáson kívül más is eljutna a nyilvánosság elé. „Ha úgy gondolod, igyunk meg egy kávét, vagy egy pohár bort.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik