Belföld

A Százlábú is a Közgépé

százlábú (százlábú)
százlábú (százlábú)

A Budapesti Közlekedési Központ (BBK) aláírta a kivitelezési szerződést a „Százlábú híd” felújítására.

A főváros kiemelt közlekedésfejlesztési beruházásainak megvalósításáért felelős BKK szerződést kötött az úgynevezett Százlábú híd felújítására. A felüljáró a Kerepesi út forgalmát vezeti át a Keleti pályaudvar bejárati vágányai fölött. A nettó 3 998 898 224 forint értékű beruházást a KC-2013 Konzorcium nyerte el. A munka 2014 első negyedévében kezdődhet el. A híd kiemelt jelentőségű útvonal a fővárosi úthálózatban: a 3. számú főút ki- és bevezető szakaszán helyezkedik el és fontos összekötő elem a helyi forgalomban is – írta a BKK.

A Százlábú híd régi vasbetonszerkezetét két ütemben bontják el a szükséges közműkiváltások után. A híd a réginél 30 méterrel hosszabb lesz. Teljesen 2015 októberére készül el. A tervezett munkakezdési időpontokról és a felújítással járó forgalomkorlátozásokról a BKK közleményekben, illetve a BKK Info oldalán, a www.bkkinfo.hu-n ad folyamatos tájékoztatást.

A KC-2013 konzorcium képviselője a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., tagja pedig a COLAS Hungária Zrt.. A felújításra eredetileg nettó 3 milliárd 495 milliót szánta. A nyertes konzorcium adta nettó 3 milliárd 998 millió forint ennél jóval magasabb, de a legalacsonyabb összegű ajánlat volt. A nyertes mellett további két ajánlattevő volt az eljárásban.

Fotó: BKK

Szabad a „közgépezés”

Múlt pénteken kiderült, hogy a bíróság első fokon felmentette azokat az aktivistákat, akiket a Közgép Zrt. rágalmazás gyanújával jelentett fel. Ezt Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke közölte. Mint ismert, tavaly július 11-én a Közgép XXIII. kerületi telephelyének bejáratánál akkori LMP-s politikusok és aktivisták egymáshoz láncolták magukat, és “Itt tűnik el a pénzed”, “Mutyigyár”, “A Közgép mindent visz”, “Innen irányítják az országot” feliratú táblákkal demonstráltak.

A tiltakozókat a rendőrség gyülekezési joggal való visszaélés miatt 100 ezer forintra bírságolta. A Közgép nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt feljelentést tett, magánvádas büntetőper indult 26 ember ellen. Közülük nyolcan parlamenti képviselők, akiket kérésük ellenére nem adott ki az Országgyűlés, így velük szemben nem folytatódott az eljárás.

A PM társelnöke azt mondta, a bíróság szerint akciójuk nem volt rágalmazás, mivel nem fogalmaztak meg tényállításokat, csak politikai véleményt. A történteket legfeljebb becsületsértésként lehetne értelmezni, ha egy jogi személyiségnek, például egy vállalkozásnak, “lenne becsülete, morális integritása”, amit meg lehet sérteni – mondta Jávor Benedek, akinek értékelése szerint a Közgépet képviselő Futó Barnabás ügyvéd alapvető hibát követett el a magánvádas eljárással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik