Belföld

Volt fideszes nagyágyú is nekimegy a NAV-nak

ángyán józsef (ángyán józsef)
ángyán józsef (ángyán józsef)

Ángyán Józseffel közösen kezdeményezi az adóhatóságot vizsgáló bizottság felállítását az LMP frakcióvezetője.

Schiffer András és a volt fideszes, jelenleg független képviselő közösen jelentette be, hogy együtt kezdeményezik annak a parlamenti bizottságnak a felállítását, amelyik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) megjelent hírek miatt folytatna vizsgálatot. Egy pénteki sajtótájékoztatón Horváth András, a NAV munkatársa – aki már benyújtotta lemondását – arról beszélt: nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

Fotó: LMP

Schiffer András azt mondta, választ akarnak kapni arra, hogy az elmúlt 11 év kormányai mindent megtettek-e azért, hogy ne következhessen be ilyenfajta adóelkerülés. Emellett azt is tudni akarják, hogy a kabinetek a költségvetési és a zárszámadási törvények tervezésekor megnézték-e, hogy a kiemelt adózók befizették-e a tőlük elvárt összegeket. Végül a bizottság azt is górcső alá venné, hogy a stratégiai partnerségi megállapodások kötésekor a kormány vizsgálta-e, hogy ezek a cégek eleget tettek adózási kötelezettségeiknek. Úgy látszik, hogy az állam másként kezeli a kisvállalkozókat, a kisembereket és másként az oligarchákat és a multikat – tette hozzá Schiffer András.

Ángyán József ezt azzal egészítette ki, hogy véleménye szerint nem egyszerűen a beszedett adókról, hanem az állam működéséről van szó. Le kell választani az államot arról a maffiahálózatról, ami – úgy tűnik – hogy a háttérben már elég hosszú ideje befolyásolja a politikát – tette hozzá. A politikusok hétfőn meg is kezdték a testület létrehozásához minimálisan szükséges 78 támogató aláírás összegyűjtését a parlamentben.

Schiffer András és a szintén LMP-s Vágó Gábor vasárnap azt írták, hogy a Lehet Más a Politika a 2002-2013 közötti időszakot vizsgálná. Korábban a NAV volt ellenőrzési szakkoordinátora azt állította, hogy a nagy cégek lényegében zavartalanul csalhatnak adót. Horváth András állításait az adóhatóság tagadta, de egykori munkatársa feljelentést is tett hivatali visszaélés miatt az ügyészségen, mondván az elmúlt években több ügyről is leállították, volt olyan, hogy személyesen kizárták a projektből, miután visszaélésre utaló nyomokat talált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik