Belföld

Tengeren született és halt, művész volt

novecento2 (novecento)
novecento2 (novecento)

Egy katartikus, lelkekre ható előadást láthatott a BMFK közönsége vasárnap este. Ilyés Lénárd monodrámával tért vissza Vásárhelyre.

“Csak ülök és mesélek”

Egy pohár víz, egy szék, a háttérben egy zongora, és Ilyés Lénárd. Ennyire volt mindössze szükség, hogy a közönség perceken belül egy század eleji luxus óceánjárón találja magát, ahol megszületett és meghalt Danny Boodmann T.D. Lemon Novecento.

Alessandro Baricco monodrámájának történetét Ilyés Lénárd Tim Tooney trombitás segítségével meséli el, melyben nemcsak a legendás zongoristát, de a hajó legénységét, vendégeit is magát a mesélőt is kicsit megismerjük.

A Virginian nevű gőzös a két világháború között járt Európa és Amerika között – fedélzetén milliomosokkal, emigránsokkal és egyszerű, hétköznapi emberekkel. Egy emigráns anya hagyta e hajón Novecento-t, akit a legénység vett pártfogásba, és kapott nevet egy citromos dobozról, és az új évszázadról. Itt maradt másodjára is árván, nőtt fel a zongora mellett és vált különleges művésszé.

A közönség is a hajóra került

A vasárnap esti előadás különböző szakaszaiban láthattuk Novecento életét és fejlődését, és ismerhettük meg egyetlen erőteljes filozófiáját, soha nem száll le a hajóról, melyen született. Timmel egy vihar kellős közepén ismerkedik meg, majd válnak barátokká. Itt pipálja le a hajóra érkező világhírű jazz-zongoristát, majd a háborúban megroncsolódott hajó felrobbantásakor itt is leli halálát, egyben megnyugvását.

Számtalan kérdés és számtalan válasz fogalmazódik meg a nézőben a 70 perc alatt, miközben hallja a csodálatos zongorafutamokat és szinte érzi a tenger sós, és hajó olajos illatát. Lénárd hiteles előadása, hol döbbenetet, hol nevetést vált ki, a mű bonyolultsága pedig cseppet sem okozott gondot neki.

A monológból írt forgatókönyvet és rendezett filmet Giuseppe Tornatore Az óceánjáró zongorista legendája címmel. A film főszerepében Tim Roth-ot láthattuk, érdekessége, hogy Koltai Lajos fényképezte, zenéjét pedig Ennio Moriccone komponálta.

Az előadást több mint 80 magyar és külföldi fellépés után hozta Vásárhelyre Ilyés Lénárd, aki 2006-ban mutatta be először a darabot. Az est sikere után egy másik estjének tavaszi bemutatójáról is szó esett. Kíváncsian várjuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik