Belföld

November van, tankönyv nincs

tankonyv(960x640)(2).jpg (tankönyv, )
tankonyv(960x640)(2).jpg (tankönyv, )

Még mindig vannak olyan iskolák, ahová nem érkezett meg minden tankönyv. Van, ahol két diák használ egy könyvet.

A Népszabadság szerint még az érettségiző osztályok közül sem mindegyikben van elég tankönyv. Hiába fizették ki a tananyag árát a szülők, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) képtelen volt teljesíteni a feladatát.

A lap idézi a Kello levelét, amelyben azt kérik az iskolák tankönyvfelelőseitől, hogy ne reklamáljanak, mert tudnak a hiányzó könyvekről. Ez a precíz nyilvántartás megnyugtató lehetne, ha október közepén nem azt jelentette volna be Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, hogy „az alaprendelés szállítási hibáinak kijavítása szeptember közepéig megtörtént, ezután pedig a szeptember 5-ig leadott pótrendeléseket teljesítették korrekt módon, az előre megbeszélt határidőre”.

Kiadói körökben azt feltételezik, hogy bizonyos könyvek eltűntek a rendszerben, a Kello pedig, amely most százszámra szállítja el a kiadóktól a tankönyveket, egyszerűbbnek látta ezeket újra megrendelni.

Közben az Index arról ír, hogy egy, de inkább két tankönyvkiadó azonnali megvásárlását javasolta a kormánynak az Emmi vezetője. Balog Zoltán egy 53 milliárdos, több évre szóló tervet készített a teljes közoktatási tankönyvgyártás és -ellátás rendszerének állami kézbe vételére. A kiadók azonnali megvásárlására 10 milliárdot irányoztak elő. A minisztérium nem mondja meg, hogy megvették-e már valamelyik céget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik