Belföld

Árnyékprogram a szegedi bíróságon

Középiskolások gyakornokoskodtak.

A Szegedi Ítélőtábla a Nyitott Bíróság programjában a Szegedi Törvényszéken két középiskolás diák töltött egy napot egy bíró mellett szakmai gyakorlaton.

Az Árnyékprogram a Nagy-Britanniában “Job Shadow” néven évek óta működő mintájára indult hazánkban. Lényege, hogy egy diák egy szakembert (mentort) egy munkanapján “árnyékként” elkísér mindenhová. A mentor bevonja napi munkájába a diákot, válaszol kérdéseire, mesél tapasztalatairól, hasznos tanácsokkal látja el, így az érdeklődő fiatalok közvetlen tapasztalatot szerezhetnek arról, hogy az általuk vágyott foglalkozás milyen feladatokat róna rájuk, mekkora felelősséggel járna.

A szegedi programban az Eötvös Gimnáziumból Bárkányi Evelin, a Tömörkény Gimnáziumból pedig Weichelt Petra vett részt, akik a polgári ügyszakos bírónő tárgyalásain hallgatóként vettek részt, figyelemmel kísérhették a napi iratanyag: a „kurrencia” elintézését, megnézhették a bírósági könyvtárat, az irodákat és az elnöki irodát is, a munkanap végén pedig – külön kérésükre – egy büntető jogi tárgyalást is meglátogattak.

A két diák érdeklődő és motivált volt . Elmondták: hálásak azért, hogy az általuk vágyott jogászi foglalkozás mindennapi munkamenetébe és előnyeibe-hátrányaiba is betekintést nyerhettek. Mivel a program sikeres volt, ezért azt az ítélőtábla a jövőben is folytatni szeretné.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik