Belföld

Ángyán-Schiffer: Traktor elé álltunk

Az LMP elnöke, Schiffer András az exfideszes Ángyán Józseffel közösen kezdeményez parlamenti vizsgálóbizottságot azt követően, hogy az adóhatóság egy volt munkatársa nyilvánosságra hozta: a NAV - évi ezermilliárd forintos adócsalást szentesítve - nem ellenőriz egyes nagy cégeket. Villáminterjú a t. Házból.

Hogyhogy együtt?

Ángyán József: Nem akármilyen közös ügyben lépünk most fel Andrással közösen. Az egész állam működését megkérdőjelezi, ha igaz, ami a napokban nyilvánosságra került az adóhatósággal kapcsolatban.

Kampány van, és…

Schiffer András: Nincs kampány.

Nekem úgy tűnik, van. De ha nincs, akkor is érdekes, hogy az LMP elnöke együtt áll kamerák elé egy a minap a Fideszből kilépett független képviselővel, bármilyen ügyben is.

Sch. A.: Nincs ebben rendkívüli, tartottam én már más pártelnökkel is közös sajtótájékoztatót. Az LMP ügyek mentén sok mindenkivel hajlandó együttműködni. Ángyán professzor úrral rengeteg kérdésben egyetértünk, például abban, hogy az országot ki kell szabadítani az oligarchák szorításából, már 2005-ben, a Védegyletben is közösen léptünk fel. Bizonyos tőkéscsoportok foglyul ejtették az államot, és a politikán keresztül erőszakolnak ki maguknak kedvezményeket. Ha igaz a NAV-os hír, akkor a nagy cégek évi ezermilliárd forinttal rövidítik meg a közt, vagyis minden egyes magyar ember zsebéből minden évben százezer forintot emeltek ki.

Á. J.: Nem mellesleg: ezermilliárd forint annyi, mint a vidékfejlesztésnek szánt éves pénz ötszöröse.

Fotó: LMP Sajtó

Az ellenzék jelentős része eddig multiellenességgel vádolja a kormányt, most viszont az a hír, hogy az állam hagyja adót csalni a multikat. Hogy jön össze ez a kettő?

Sch. A.: Az LMP sose vádolta multiellenességgel a kormányt, ilyet az álbaloldal szokott hangoztatni. Amúgy egyelőre nem tudni, konkrétan mely cégekről van szó. Az ország gazdasági szerkezetét látva épp úgy érintettek lehetnek multinacionális cégek, mint hazai oligarchák.

Lesznek még közös LMP-Ángyán-akciók?

Á. J.: Lehetnek, persze. Például Kishantos ügyében közösen gondolkodunk azon, hogyan menthető meg egy ilyen rendkívüli érték.

Sch. A.: A múlt héten két LMP-s, Vágó Gábor és Szél Bernadett is Kishantoson járt, Gábor ott volt akkor is, amikor traktort zavartak el.

Traktornál komolyabb ellenféllel is hadakoznak. Ángyán József az iménti közös sajtótájékoztatójukon említette, hogy politikai mozgalmat indított, és jelezte, reméli, ez a „tisztességes és emberséges szövetség” elsöpri a mostani korrupt, oligarchikus rendszert.

Á. J.: Meglátjuk, van-e fogékonyság az emberekben. Remélem, felnyílik a szemük, s megértik: elfogadhatatlan, hogy néhány száz tróger rátelepedett a népre.

Schiffer András mekkora sanszot ad az ángyáni mozgalomnak?

Sch. A.: Örülök minden olyan kezdeményezésnek, ami új embereket, új mozgalmakat akar bevonni a magyar politikába. A demokratikus kartell, az elmúlt huszonöt év politikai elitje csak akkor törhető meg, ha a nagy többség elszánja magát.

Rosszul értettem, hogy Ángyán József elzavarná a komplett parlamentet?

Á. J.: Aki részt vett az ország tönkretételében, vagyis, aki kormányzati pozícióban volt a rendszerváltás óta, azzal nem igazán lehet, és nem is kell együttműködni.

Vagyis az LMP és a Jobbik maradhat?

Á. J.: Ők valóban nem voltak kormányon. Egyébként a Parlament az egy dolog, na de az Országgyűlés falain kívül is van élet. Egész más módon kéne működtetni a törvényhozást. Nem vezényszóra ugyanazt a gombot nyomkodó kétszázhatvan fős frakciókra van szükség, amelyek mögött egyetlen ember dönt mindenről, hanem a helyi közösségek felől kell építkezni, őket kell megkérdezni, mit akarnak. Ami kétségtelenül nyűgösebb formája a demokráciának, abban a szisztémában lehetetlen két nap alatt százötven törvényt hozni. De az legalább járható út.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik