Belföld

A rossz idő megérkezik a Dunakanyarba is

Komárom-Esztergom megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a várható hatalmas esőzés miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn hajnali előrejelzése szerint Zala és Vas megyében a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 90 kilométeres erősséget, Somogy és Vas megye területén pedig 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék is hullhat. Itt másodfokú figyelmeztető jelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A meteorológiai szolgálat a honlapján közzétett szöveges figyelmeztetésében azt írja, hogy hétfő délig lehulló csapadék mennyisége a Dunántúl nagy részén meghaladhatja a 20, délnyugaton a 30 millimétert. Kelet felé csökken a csapadék intenzitása. Főként Zala megyében és a környező térségekben (Vas, Somogy, Veszprém megye egy részén) valószínű a 30 milliméter feletti csapadék. Az eső, zápor mellett egy-egy helyen zivatartevékenység is lehetséges éjszaka.

Emellett a 24 órán belül várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Somogy, Veszprém és Zala megyére másodfokú, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna és Vas megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Közölték, a Dunántúli-középhegységben és a Dél-Dunántúlon kora délutánig, illetve átmenetileg a déli órákban a középső országrészben is még intenzívebb eső várható, ezt követően fokozatosan szűnik meg a csapadék.

Több járásra már kiadták a riasztást a viharos szél miatt

A Dunántúl nyugati felén a hajnali óráktól hétfő késő estig 60-80 kilométer/órás viharos északi szél várható,  Zala és Vas megyében helyenként óránként 85-90 kilométer körüli széllökésekkel lehet számolni. Északkeleten a délelőtti óráktól fokozódik viharossá a szél, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és a megyével határos alföldi területeken a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 70-75 kilométert is.

A meteorológiai szolgálat éjfélig szóló veszélyjelzése szerint az erős szél miatt Vas és Zala megyében másod-, míg Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A Dunántúl nyugati felén egész nap, északkeleten a délelőtti óráktól lesz viharos szél, amely késő estétől fokozatosan veszít az erejéből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik