Belföld

Automata vízállásmérő lesz Esztergomban

marczali-tamas
marczali-tamas

2013. 11. 10. 11:11

Uniós fejlesztéssel modernizálja a vízügy a Duna több pontján, így a városban is a vízszint mérését.

Korábban a témában:

A Kossuth híd tőszomszédságába tervezett berendezéshez hamarosan lefektetik az áramellátást biztosító elektromos kábelt. Esztergomban eddig naponta egyszer, árvíz idején többször olvasták le a vízszintet a mércéről. Ezeket az adatokat bárki elérheti a terület vízügyi honlapján.

Öt percenként mér

A szeretgom.hu kérdésére az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) szakemberei elmondták, hogy az eszközöket már beépítették, november végéig tart a próbaüzem. Ezt követően az emberi észlelés megszűnik, és az 5 perces gyakorisággal gyűjtött adatok automatikusan kerülnek be az ÉDUVIZIG győri központjában üzemelő adatbázis-szerverre. Az adatok nyilvánosan is elérhetők az igazgatóság honlapján.

Uniós projekt

Az esztergomi és a Duna más pontjain is tervezett fejlesztések az Európai Regionális Fejlesztési Alap által támogatott “Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 / Szlovák – magyar vízrajzi információs rendszer a Dunán és mellékfolyóin” projekt keretében valósultak meg. A projekt részeként további két vízrajzi állomás (Duna, Dunaremete és Mosoni-Duna, Győr-Bácsa) távmérővé fejlesztése elkészült, ezekkel együtt összesen 46 vízmérce állomáson és 40 talajvízkúton folyik automatikus adatgyűjtés az ÉDUVIZIG működési területén.

Új vízügyi honlap

Szintén a projekt keretében készítik el a lakosság számára is könnyen hozzáférhető új vízrajzi honlapot, amelyet jövő év második felétől lehet használni. A fejlesztési program 2014. szeptember 30.-án zárul. Különösen az árvíz idején történő együttműködést is javíthatják ezek a fejlesztések, hiszen Szlovákia több részén, így például Párkányban is már évek óta használnak automata vízállásmérő rendszereket.

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.