Belföld

Új bemutatójára készül a Szegedi Kortárs Balett

Szegedi Kortárs Balett (Szegedi Kortárs Balett)
Szegedi Kortárs Balett (Szegedi Kortárs Balett)

Az emberi közösségekről, a kultúrák egymás mellett éléséről szól a Szegedi Kortárs Balett új, Rítus című produkciója, melyet péntektől láthat a közönség a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában.

A társulat művészeti vezetője, a darab koreográfiáját készítő Juronics Tamás elmondása szerint a kétfelvonásos darab a szervezettebb és kevésbé civilizált társadalmak egyikük pusztulásával járó összecsapását mutatja be, azt a körforgást, amely során egy „túl civilizált” társadalom bukását az erősebbnek bizonyuló barbár közösségek felemelkedése követi.

Az alkotók nem szeretnének igazságot tenni abban a kérdésben, melyik az ember igazi természete – tette hozzá a Kossuth-díjas táncművész.

A két különböző hangulatú felvonás zenéje erős kontrasztban áll egymással: az első részben a törzsi zenék ritmusait idéző, de mégis mai montázs hallható, míg a másodikban a bécsi klasszikusok első jeles mestere, Joseph Haydn muzsikája csendül föl.

A darab képi világát különleges fényeffektusok teszik misztikussá, a díszletek nélküli színpadon pedig a füst és a világítás teszi érzékelhetővé a teret.

A darab egy megújult társulatnak született, hiszen az évad kezdetén három új táncos érkezett Szegedre. A Rítus az első premier, amelyben a közönség találkozhat Bujdosó Annával, Takács Zsófiával és Hegedűs Tamással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik