Belföld

Letették az új győri sportuszoda alapkövét

Letették a 2017-es győri Európai Olimpiai Ifjúsági Fesztivál (EYOF) egyik helyszínéül szolgáló uszoda alapkövét pénteken; a létesítmény 3,2 milliárd forintból készül el jövő őszre.

“Egy olyan álom kezd megvalósulni, amely régóta megfogalmazódott a győriekben. Igényként jelentkezett, hogy Győr városában épüljön fel egy ötven méteres uszoda” – emelte ki az eseményen Borkai Zsolt polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki hangsúlyozta: a létesítmény egyszerre szolgálja majd az élsportot és az utánpótlás-nevelést.

Borkai Zsolt emlékeztetett: az uszoda a környezetében épülő, a versenyzők, az utánpótlás és a helyiek kiszolgálását egyaránt célul kitűző sportcentrum első eleme. Hozzátette: a magyar kormány teljes garanciát vállaltaz EYOF-hoz kapcsolódó beruházások költségeire.

Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya arról beszélt: az elmúlt időszakban Debrecenben, Hódmezővásárhelyen, Kecskeméten és Miskolcon épült ötven méteres uszoda, a jövőre elkészülő sportlétesítmény pedig újabb lehetőségeket adhat a nagy sporthagyományokkal rendelkező Győrnek.

Az önkormányzat által korábban ismertetett ütemterv szerint az augusztusban indult földmunkákat követően jövő áprilisban zárul a szerkezetépítés, utána pedig a szakipari munkák következnek. Az átadás-átvétel időpontjaként jövő augusztus 8-ában állapodtak meg a Switelsky Magyarország Kft. által vezetett S-F GYŐR Uszoda 2013 Konzorciummal.

Több medence is épül

Mint arról a sajtófőnök korábban beszámolt, a nemzetközi színvonalú sportrendezvények, versenyek megrendezésére is alkalmas fedett uszoda 800 fix és 400 mobil ülőhelyet foglal majd magába. A létesítményben egy 50×25 méteres, 2,2 méter mély verseny- és egy 16,6×10 méteres, 90 centiméter mély tanmedence kap helyet. Ehhez csatlakozik egy külső, 2 méter mély, 33,3×25 méteres úszómedence. Ez utóbbi igény szerint átmenetileg lefedhető és a főépülettel zártan összeköthető. E kapcsolatot a beruházás második ütemében alakítják ki.

Az MTI-nek nyilatkozva Borkai Zsolt januárban arról beszélt, hogy ebben az évben már gőzerővel zajlanak a 2017-es győri EYOF előkészületei. Akkor úgy fogalmazott: a költségek mintegy felét adja az állam, a felét pedig a város teszi hozzá. Első lépésként az uszoda építését jelölte meg, aztán következik a hozzá kapcsolódó úthálózat kiépítése.

Nemzetközi verseny Győrben

A városvezető megemlítette: a vállalkozás része egy nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas teniszkomplexum, valamint egy-egy versenyzésre, illetve bemelegítésre alkalmas atlétikapálya, cselgáncs- és tornacsarnok kialakítása is. Szerinte végül egy olyan sportkomplexum jön létre 2017-re, amely a nemzetközi igények kielégítése mellett a győriek érdekeit szolgálja, de egyben olimpiai központként is funkcionál, nem versengve a jól működő, de fejlesztésre szoruló tatai edzőtáborral, hanem sok ponton kiegészítve azt. Ehhez szálloda-beruházás is társulna – tette hozzá.

Az EYOF az olimpia és az ifjúsági olimpia után az ötkarikás mozgalom harmadik számú világversenye. A 14 és 18 év közötti korosztály eseménye a tervek szerint 2017. július 22. és 29. között lesz Győrben, várhatóan több ezer részvevővel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik