Belföld

Kiretusálták Orbán Viktort

A pénteken nyílt Bálnában kiállított installáció miniszterelnök-portréit túl kockázatosnak találhatták, így kiretusálták. A Bálna egyébként félig üres. Vagy félig teli?

A nemzetközi hírű festő és képzőművész, Szilágyi Szabolcs SI-LA-GI jegyzi azt a Fake Time (Hamis Idő) című installációt, melynek kiemelt alkotóeleme néhány meggyűrt, régi újságcikkekből kimetszett Orbán Viktor portré. A buddhista szerzetest, karórákat és kisbolti fényreklámot is magába foglaló műalkotás a frissen nyílt Bálna kiállítóterét elfoglaló Új Budapest Galéria tárlatában kapott helyet, ám a kiállítás katalógusába már a miniszterelnök arcképei nélkül, azok utólagos eltüntetésével került csak be.

“A galéria megkért, hogy kivehesse az arcokat, én pedig beleegyeztem, mivel értem és megértem, hogy vannak, akik számára ez kényes terület” – mesélt a történtekről a hvg.hu-nak SI-LA-GI, aki szerint az eset szépen példázza az országban uralkodó morális állapotokat. “Az embereknek van vesztenivalójuk, félnek az esetleges retorziótól. Én mindig és minden értelemben független és szabad voltam, ráadásul kettős, svéd-magyar állampolgárságom is van: lehetek bátor.”

Török Tamás, a kiállítás kurátora a hvg.hu-nak elárulta, a művésszel mindenben egyeztettek, az installációt pedig csak a katalógushoz alakították át, a kiállításon eredeti, változatlan formában látható. Török a retusálást elsősorban a botránytól való félelemmel magyarázta: “Nem akartunk problémát ebből, abban pedig Szabolcs is egyetértett, hogy nem lenne jó, ha egy ilyen ígéretes hely rögtön balhéval indulna” A Budapest merítés – 2013 tárlat, bár hivatalosan csak november 14-én nyílik meg, egyelőre ingyenesen látogatható.

Látott már Bálnát belülről? Most megnézheti. Félig üres…

A Bálna egyébként pénteken nyílt meg. Félig üresen. Budapest nem is annyira új kulturális központja gyakorlatilag már évekkel ezelőtt elkészült, de nem fizettek ki mindenkit, perek, csatározások azóta is, tüntetés a megnyitón… Addig-addig húzódott az ügy, amíg valójában senkinek sincs már kedve hozzá. Azért volt látványos megnyitó, hangzatos mondatokkal, és van pár bolt, egy-két étterem. És sok-sok rossz érzés.

Vidos Mihály tudósít.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik