Belföld

Az Európai Parlamentbe készül Jávor Benedek

Javor-Benedek(210x140)(2).jpg (Jávor Benedek)
Javor-Benedek(210x140)(2).jpg (Jávor Benedek)

Elképzelhető, hogy az Együtt-PM közös listáját is a képviselő fogja vezetni, de az biztos, hogy a korábbi LMP-alapító Brüsszelben képzeli el jövőjét.

A Párbeszéd Magyarországért már korábban elfogadta a saját országgyűlési és EP-listáját is, előbbit Szabó Tímea, utóbbit pedig Jávor Benedek vezeti. Ha az Együtt 2014 is rábólint erre az európai listára és nem állít saját húzónevet az első helyre, akkor Jávor biztos befutó lehet, de az ökopolitikus úgy számol, hogy a pártszövetség legalább három helyet szerez majd Brüsszelben – írja a Népszabadság.

A lapnak több forrása is úgy nyilatkozott, hogy Jávor Benedek azért venné inkább Európa felé az irányt, mert a szocialistákkal kötött szövetség utáni közös Együtt-MSZP-listán nem tudná magát elképzelni. Így mindent egy lapra feltéve vagy EP-képviselő lesz belőle, vagy kiesik az első vonalból.

Jávor a lapnak azt is elmondta, hogy ugyan korábban az ellenzéki összefogásért dolgozott és amellett érvelt, a létrejött megállapodást pedig a lehető legjobb megoldásnak tartja, Brüsszelbe sem azért készül, hogy kivonja magát a magyar politika alól. „Éppen ellenkezőleg, hiszem, hogy Magyarország és a szűkebb szakterületem érdekeit is jobban tudom majd képviselni a változáson átmenő Európai Unióban” – nyilatkozta Jávor.

„Orbán Viktor egy tünet, ami Európában sajnos máshol is jelen van; ez pedig az unió működési zavaraival is összefügg. Ha továbbra is erősödik az ostoba és rövidlátó EU-szkeptikusság, az az egész uniós projekt széles körű válságát fogja okozni” – magyarázta ambícióit.

Azt is elárulta Jávor, ha kijut az EP-be, akkor a zöldfrakcióban fog majd dolgozni, egyik legfontosabb küldetése pedig az lesz, hogy csökkentse az Unió elleni szkeptikusok számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik