Belföld

Orbánékkal kukoricáznak az amerikaiak?

kukorica (gabona, )
kukorica (gabona, )

14 milliárdért bővítik a nagyigmándi vetőmagüzemet.

Az amerikai tulajdonú Monsanto Hungária Kft. 14 milliárd forintos (67 millió dollár) ráfordítással kibővítette a kukorica és olajrepce vetőmagtermelő kapacitását a Komárom-Esztergom megyei, nagyigmándi üzemében, amit az IKR Kft.-től vett meg. A teljes körű felújítás után a cég vetőmagtermelő kapacitása megduplázódott, 6500 hektáron állítanak elő 1,2-1,3 millió zsák vetőmagot – mondta az MTI-nek Szanyi István, a Monsanto Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Bognár Lajos, élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte, hogy a vetőmagtermelés mellett hasonlóan nagy hagyománya van a vetőmagok minősítésének. “A vetőmagok iránti bizalom közös cél”. Az EU-ban jelenleg egyetlen egy génmódosított kukorica, éppen a Monsanto által kifejlesztett MON 810 termesztése engedélyezett. Spanyolországban, Portugáliában, Csehországban, Szlovákiában és Romániában termesztik.

A bejelentés pikantériája, hogy a kormány szerdán közölte, hogy az eddigiekhez hasonlóan továbbra is mindent megtesz azért, hogy “a 2012 óta hatályos új alaptörvényünk által is megfogalmazott célkitűzést, azaz hazánk mezőgazdaságának GMO-mentességét megőrizzük”. Ugyanakkor egy portálon olyan hirdetést találtunk, amelyben egy állásközvetítő cég takarmánygyártással foglalkozó partnerének Nagyigmándra keresett laborvezetőt, akinek vannak GMO alapismeretei. Igaz, GMO-ismeretekre éppenséggel akkor is szükség lehet, ha kiszűrni szeretnék a GMO-kat a takarmányból.

Miközben államtitkára avatott, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter felkérte a civileket, hogy támogassák a kormány törekvéseit, a GMO-mentes Magyarország megőrzéséért. A tárcavezető azt mondta: “A GMO a mezőgazdaság kábítószere.” A magyar társadalom egységesen elutasítja a génmódosított termékek engedélyezését, mert jó minőségű, egészséges élelmiszereket akarunk fogyasztani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik