Belföld

Kerékpárutat fakaszt a tavaszi rügy

Újabb 12 kilométeres szakasszal egészül ki a Velencei-tó körül haladó kerékpárút. A jelenlegi útszakaszok helyén, nemzetközi mércével mérve is színvonalas, kétirányú bicikliút épül a déli parton.

A napokban induló fejlesztések eredményeként rövidesen szinte a teljes „tókört” az autóktól védett, újonnan épített útvonalon tehetik meg az aktív kikapcsolódást kedvelő turisták, valamint az útszakaszt egyre nagyobb számban használó helyiek. A „Velencei kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése” illetve a „Gárdonyi kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése” elnevezésű projektek két szakaszban, összességében 600 millió forintos uniós forrásból és további 150 millió forintos kormányzati támogatásból valósulnak meg. A kétszer hat kilométeres szakaszok fejlesztésére a Gárdonyi Önkormányzat, valamint a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) is sikeresen pályázott, de a kivitelezés költségeihez – a VVVTFT elnöke, L. Simon László kormánybiztos közbenjárásának eredményeként – további 150 millió forinttal a kormány is hozzájárult.

Az összességében 730 millió forintos forrásból megvalósuló beruházás a fent említett két projekt keretében, a Gárdony, Szigony utca és a Velence, Resort Spa közötti szakaszon, valamint a Dinnyés és Pákozd közötti, 6213 jelű úttól a Gárdony, Szigony utcáig húzódó szakaszon épülhet meg. A folyamatosan növekvő kerékpáros-forgalom igényeit kiszolgáló, 12 kilométeres új útszakaszt a következő szezonra már birtokba is vehetik a biciklisek – derült ki a projekt nyitórendezvényén.

A most kezdődő, a STRABAG Általános Építő Kft. kivitelezésében megvalósuló munkálatok befejezését követően, a már elkészült északi oldalhoz hasonlóan, a déli parton is sokkal kedvezőbbek lesznek a kerékpározás feltételei. A 12 km-ből 9 teljesen új nyomvonalon épül meg. A fejlesztés tovább szélesíti a térség turisztikai kínálatát: a továbbfejlesztett bicikliút-hálózat még inkább elősegítheti a kerékpárturizmus fellendülését, és nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a Velencei-tó az aktív és családi turizmus legvonzóbb célpontjává váljon.

Az új útszakasz építése mellett, ezt a hosszú távú célt szolgálja, hogy – a most induló fejlesztéssel párhuzamosan – a keleti és az északi parton haladó kerékpárút tervezése is megkezdődött. A Velencei-tó és tágabb térsége fejlesztési elképzeléseinek elősegítését, megvalósítását támogató, abban aktívan közreműködő, a Fejér Megyei és a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat által létrehozott VVVTFT további 9 szakasz megépítését tervezi. A koncepció már a kormány előtt van, annak elfogadása esetén további 32,6 kilométer bicikliút épülhet a térségben. Ezáltal elérhető közelségbe kerülhet a tanács egyik legfőbb célja, hogy a kerékpárút teljesen körbefogja a Velencei-tavat.

A pályázattal elnyert, vissza nem térítendő uniós támogatás összege kétszer 291.081.263 forint, mivel két pályázat nyerte azt el, ami 150 millió forintos kormányzati támogatással egészül ki. Így összességében 730 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik