Belföld

Török Gábor: Orbán a szerencse fia

török gábor (török gábor, )
török gábor (török gábor, )

A politológus a hvg.hu-nak adott interjújában azt mondta, hogy a mai baloldal egyenlő Orbán Viktor szorozva mínusz eggyel.

„Ha azt kérdezik maguktól, hogy maradjon-e a mostani kormány, vagy jöjjön helyette az egymással rivalizáló Mesterházy–Bajnai–Gyurcsány, nagy valószínűséggel hatalmon marad a Fidesz. De ha a választás a szavazók fejében egy Orbán Viktorról szóló népszavazásként értelmeződik, akkor – hiszen a választópolgárok többsége elégedetlen – bárki befuthat, és megverheti Orbán Viktort, aki ott van a szavazólapon: Mesterházy Attila, Bajnai Gordon vagy éppen egy fehér ló” – mondta Török Gábor politológus egy interjúban.

Az elemző szerint a magyar politikai oldalak között ma az a legnagyobb különbség, hogy baloldalnak nincs pozitív története, meséje, narratívája, míg a Fidesznek van. „Azon túl, hogy „menjen Orbán!”, én nem tudnám összefoglalni három mondatban az MSZP vagy az Együtt önmagáról szóló, de a szavazókat megérintő mondanivalóját” – jegyezte meg Török.

Szerinte Orbán Viktor innen nézve tényleg a szerencse fia, és elképesztően hálás lehet a baloldalnak.

Gyurcsány Ferencről azt mondta Török, hogy a volt kormányfő elérkezettnek látta az időt arra, hogy a tönkrevert politikai hitelességét (legalább a baloldalon) újraépítse.

A választások előtti esélylatolgatással kapcsolatban ugyanakkor megjegyezte, hogy a mandátumbecslő programokkal tud olyan helyzetet modellezni, ahol a Fidesz három-négy százaléknyi választóját kell csak levenni vagy hozzáadni, és az egyik esetben majdnem kétharmaduk lesz, a másik esetben elveszítik az abszolút többséget is.

A teljes interjút itt találja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik