Belföld

Magasház: Egymilliárdot várnak a pécsi nyugdíjastól

magasház (magasház)
magasház (magasház)

Az önkormányzat kérdésünkre, hogy mit tesznek annak érdekében, hogy ne közpénzből kelljen elbontani a magas házat, azt mondta, bíznak benne, hogy a 76 éves asszony összeszedi rá a pénzt. Erre azonban kevés az esély.

Egyre érdekesebben alakul a pécsi magasház ügye. Amint arról beszámoltunk, a Milton-csoport egy 76 éves nőnek adta el az életveszélyessé vált pécsi 25 emelet magas házat, melynek bontási költsége meghaladhatja az 1 milliárd forintot. A pécsi önkormányzatot lapunk arról kérdezte, a számlát a végén ki állja majd, lévén, hogy az asszony ezt az igen magas összeget nagy valószínűséggel nem tudja majd kifizetni. Az önkormányzattól azt is megkérdeztük, mit tesznek annak érdekében, hogy ne közpénzből kelljen lebontani az épületet.

Remélik, hogy a néni összegyűjti az 1 milliárd forintot

Az önkormányzat egy közleményt küldött lapunknak, melyben arra nem kaptunk választ, hogy hogyan próbálják meg kivédeni, hogy ne az adófizetők állják a költségeket. Ehelyett azt közölték, “bíznak benne, hogy az új tulajdonos betartja és határidőre elvégzi a Kormányhivatal bontási határozatát és a művelethez megszerzi a szükséges forrásokat”. Hozzátették továbbá, hogy azt is remélik, a biztonság érdekében megfelelő gondossággal és körültekintéssel jár el az új tulajdonos az alkalmazandó bontási technika megválasztását illetően.

“Mivel az épület nem városi, hanem magántulajdonban van, számunkra egyelőre az a legfontosabb, hogy a későbbi bontás során a tulajdonos garantálni tudja a környéken élők biztonságát és épségét, valamint azt, hogy a munkálatok során sem a környező ingatlanokban, sem a környező ingóságokban nem keletkezik semmilyen kár” – tették hozzá.

A bontás az egyetlen megoldás

Az MTI-nek az ingatlanról korábban nyilatkozó Maros József építőmérnök, statikus azt mondta: a pécsi magasház bontása és elemeinek, törmelékeinek elszállítása egymilliárd forintba is kerülhet, de úgy tűnik, ez az egyetlen esély az üresen álló házzal kapcsolatos probléma megoldására.

Hozzátette, az 1975-ben átadott, 1989-ben életveszélyessé nyilvánított és kiürített IMS-szerkezetű épületet azzal az igénnyel erősítették meg 2003-ra, hogy lakóházként, kollégiumként, idősek otthonaként vagy irodaépületként hasznosulhat. A számítások eredménye azonban mindig az volt, hogy rekonstrukciója és fenntartása többe kerülne, mintha a helyén egy újat emelnének.

A kormány ad majd pénzt

A magas házra két hete adták ki a bontási határozatot. A néni eddig nem nyilatkozott, hogy meg tudja-e szerzni az 1 milliárd forintot. Fia viszont arról számolt be, a munkálatok akkor kezdődhetnek meg, ha a pécsi önkormányzat a hitelezők kifizetése érdekében meghirdetett nyilvános licit keretében megszerzi az épületet, illetve megkapja a kormánytól a bontáshoz ígért anyagi támogatást. (Orbán Viktor legutóbbi baranyai látogatása során megígérte, hogy ha Pécs megszerzi a tornyot, akkor a kormány állja a munkák költségét.) Hozzátette, hogy a ház ez év végén, jövő év elején a városé lehet, és 2014 nyarán már egy üres telket láthatnak az arra járók.

Hosszú Zoltán beszélt arról is, hogy az eredetileg a spanyol Milton-csoport érdekeltségébe tartozó La Torre az ő 76 éves édesanyja egyszemélyes tulajdonába került a közelmúltban. Magyarázata szerint a magas házzal kapcsolatos probléma megoldására közös akarat van a városban, a siker érdekében pedig rendkívül fontos a gyorsaság, az, hogy a cég képviselői olyan helyi emberek legyenek, akik azonnal elérhetőek és képesek kommunikálni, együttműködni a hatóságokkal. Hangsúlyozta, hogy a cég megvásárlásához “nem kaptak különösebb megbízást”, a lépéssel mindössze a folyamatot kívánták segíteni, “az új tulajdonosnak ebből semmiféle anyagi előnye nem származik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik