Belföld

Hétvégén debütál Győrben a Sakk című musical

A színpadi hatásról minden előadáson húsz táncos és egy kétszer ekkora nagyzenekar is gondoskodik.

Hétvégén mutatkozik be a Győri Nemzeti Színház színpadán a Sakk című musical; Tim Rice és az ABBA együttes két volt tagja, Benny Andersson és Björn Ulvaeus műve január végéig 18 alkalommal szerepel a műsoron – hangzott el a darabot beharangozó keddi sajtótájékoztatón.

Forgács Péter igazgató elmondta: rendezőként több, köztük a brit és az amerikai változat alapján állította össze az előadást, amely szerinte ritmusában térhet el a többi feldolgozástól.

A színpadi hatásról minden előadáson húsz táncos és egy kétszer ekkora nagyzenekar is gondoskodik. A Sakkot két szereposztásban játsszák; ezek egyike szombaton, míg a másik vasárnap mutatkozik be – közölte az igazgató.

Anatoly Sergievsky szerepében Nagy Balázs és Molnár László, Florence-ként Baranyai Annamária és Molnár Ágnes, Frederick Trumperként Sándor Péter és Vanya Róbert, Alexander Molokov szerepében pedig Gesztesi Károly és Molnár Erik váltja egymást.

Svetlana Sergievsky szerepében Mózes Anita és Tunyogi Bernadett lép színpadra, míg a bírót Mohácsi Attila és Török Tamás játssza váltásban.

Walter de Courcy megformálója mindkét szereposztásban Vincze Gábor Péter, ahogy Leonyid Virgandot minden előadáson Venczel-Kovács Zoltán, a polgármestert pedig Szikora József személyesíti meg.

Az eseményen elhangzott: a musical révén bemutatkozási lehetőséget kap a világ egyik legősibb sportága is. Gyurkovics Bence, a megyei sakkszövetség elnöke elmondta: csütörtökön a darabhoz kapcsolódva sakkversenyt rendeznek, a bemutatóval egy időben pedig sakktörténeti kiállítás nyílik a Győri Nemzeti színház épületében.

A Sakk színházban először 1986-ban a londoni West Enden volt látható, ahol három évig futott. A nagy mértékben átdolgozott amerikai változat a Broadwayn debütált 1988-ban, de csak két hónapig maradt műsoron. (E változat második felvonása Budapesten játszódott.)

A történet a hetvenes évek végén játszódik, egy amerikai és egy orosz (szovjet) sakknagymester, valamint egy budapesti születésű nő közötti szerelmi háromszögről, valamint arról szól, hogy a politika miként avatkozik bele a magánéletbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik