Belföld

Bródy-est Vásárhelyen – nyerjen jegyet velünk

Melankolikus novemberi estén mi a legjobb elfoglaltság, elmenni egy Bródy-estre. Velünk most jegyet is nyerhet.

November 29-én, este hétkor a Vásárhelyen a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban lép fel korunk egyik legnagyobb magyar zenei személyisége, megannyi sláger szerzője, Bródy János.

A következő pár dallal adunk egy kis kedvcsinálót.

A Vásárhely című dalt nekünk kötelező ajánlani, még akkor is, ha az nem a mi városunkról szól.

Nincs, aki nem ismeri

Bródy János Kristóf Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró, az Artisjus Szerzői Jogvédő Egyesület volt elnöke. 2000-ben Kossuth-díjat kapott az Illés-együttessel megosztva. A hatvanas évek beatkultúrájának egyik sztárjává vált, afféle szószólóvá. Diplomáciai érzéke, intelligenciája komoly segítséget jelentett kimondani a tegnap még kimondhatatlant. Többnyire Szörényi Levente zenéire írt szövegei slágerek és kortörténeti dokumentumok egyszerre: Amikor én még kissrác voltam, Good Bye, London, Little Richard, Sárga rózsa. Nagy gyakorlatra tesz szert, miként lehet a cenzúra sáncai mögé juttatni „ártatlannak” látszó sorait. De a Koncz Zsuzsának írott Ha én rózsa volnék okán boltokból visszarendelt és bezúzott Jelbeszéd album egyszer s mindenkorra kijelöli mozgásterét. Az 1973-ban felbomlott Illés-együttest követően a Fonográf steel-gitárosa, szövegírója lett. A Fonográf nemcsak zenekar, hanem alkotóműhely is volt. Itt készültek Koncz Zsuzsa és Halász Judit lemezei is, melyeknek értelmi és olykor zeneszerzője Bródy volt. Szövegeit ebben az időben még erősebben cenzúrázták, mint korábban, de ő mindig megtalálta a lehetőségét annak, hogy dalaiban a hivatalos szólamoktól eltérő gondolatokat és érzelmeket közvetítsen. Önálló előadói karrierje 1978-ban kezdődött a Várszínházban és az Egyetemi Színpadon tartott előadásaival. A műsor már akkor Az utca másik oldalán címet viselte, kifejezve az alkotó művészi magatartását. Ezzel a címmel jelent meg 1994-ben negyedik önálló lemeze, amelynek előzményei 1980-ban a Hungarian Blues, 1985-ben a Ne szólj, szám és 1989-ben a Hang nélkül c. albumok voltak. – vikipédia

Játék

A Vásárhely24 és a BFMK közös játékában, most a Bródy-estre nyerhetnek két jegyet – jövő héten pedig megint kettőt. Teendőjük csak annyi, lájkolják és osszák meg a Vásárhely24 Facebook-profilján posztolt cikkünket, alá pedig írják kommentbe, “megosztva”. Ne feledjék lájkolni a BFMK és a Vásárhely24 oldalát sem! Játékunk első fordulójában vasárnap este hirdetünk eredményt.

Ajánlott videó