Belföld

Miniszteri philippika Philip vitézért: a kormány nem sajnálja a pénzt Rákaytól

Rákay Philip (rákay philip)
Rákay Philip (rákay philip)

Varga Mihály szerint Szent Mihály napjának közmédiás ünneplése nem pénzkérdés.

Lendvai Ildikó és Mesterházy Attila azt kérdezte, „Mennyit költöttek közpénzből a „Mindannyian itthon vagyunk — Szeretünk Magyarország” című műsorfolyamra? Mi indokolta a kiugróan magas költségeket?” A nemzetgazdasági miniszter erre azt válaszolta nekik, hogy kérdésük egyértelművé teszi, a szocialistáknak csak a költségek számítanak, „nem veszik figyelembe a kezdeményezés nemes célját, a hagyományőrzést, a települések bemutatását.

Varga Mihály válasza egyértelművé teszi, hogy a “büdzsé legfőbb őre” nem sokallja a pénzt a sokak által kifogásolt 20 órás műsorfolyamra, amelybe mintegy 1300 település kapcsolódott be, “több millió magyar ember vált a közös Szent Mihály napi események részesévé az M1, a Duna TV, a Duna World és a közrádió műsorainak köszönhetően”.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

„A kormányzat szakítva elődei gyakorlatával érdekelt a tiszta és átlátható közpénzügyi viszonyok megteremtésében – minden elköltött forinttal készek és képesek vagyunk elszámolni az állampolgárok, és az ellenzék felé egyaránt.”

A kormány a kulturális programsorozatra összesen 992,3 milliót biztosított. A pénzt pályázat útján lehetett felhasználni, a pályázaton önkormányzatok, múzeumok vehettek részt. Az önkormányzatok 358,5 milliót igényeltek. A rendezvényeken 275 állami és önkormányzati fenntartású múzeum is részt vett. A két napon összesen több mint 100 000 ember látogatott el a kiállításokra. A rendelkezésre álló forrás az ingyenes belépés részleges kompenzációjára szolgált. Varga Mihály jelezte azt is, hogy a kormányhatározatban keretösszeg szerepelt, amit a megvalósult programok költségigényeihez igazodóan használnak fel. A végleges elszámolási adatok várhatóan decemberre állnak rendelkezésre, a megmaradt forrás a központi költségvetésben marad.

A miniszteri philippika előtt nyílt levélben vágott vissza az “Itthon vagy – Magyarország, szeretlek” rendezvénysorozat ötletgazdája az őt támadóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik