Belföld

Feljelentették Orbán Viktort

orbán viktor (orbán viktor)
orbán viktor (orbán viktor)

Az Ungár Klára nevével fémjelzett SZEMA-Liberális Párt kivizsgáltatná a legfőbb ügyésszel, hogy a kormányfő október 23-i beszéde uszító volt-e.

A Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA ) – Liberális Párt közleményben tudatta, hogy feljelentette Orbán Viktort. Azt kezdeményezte a legfőbb ügyésznél, hogy vizsgálja ki, a miniszterelnök az október 23-ai beszédével megvalósította-e a Btk. 331. §-ába ütköző háborús uszítás, illetve a 332. § c) pontjába ütköző közösség elleni uszítás bűncselekményét.

A párt felidézte, hogy Orbán Viktor a Hősök terén több tízezer ember előtt a következőket mondta: “Szerveződjetek, jelentkezzetek és csatlakozzatok! Nincs okunk aggódni, de lassan és biztosan be kell indítani a gépezetünket, hadrendbe kell állítani a csapatainkat, éppen úgy, hogy 2010-ben tettük. Készülődjetek, hogy most befejezhetjük azt, amit ’56-ban elkezdtünk.” A háborús uszítás a köznyugalmat, a társadalmi békét veszélyeztető bűncselekmény. A törvényi tényállás célzatot, tehát egyenes szándékot nem követel meg.

Fotó: Berecz Valter

A SZEMA-Liberális Párt emlékeztetett rá, a bűncselekményhez elég, ha az elkövető tudatában van annak, hogy a sokak előtt tett megnyilvánulása alkalmas arra, hogy szélsőséges aktivitásba csapjon át az őt hallgatók magatartása. Közösség elleni uszítás bűncselekményt valósítja meg az, aki nagy nyilvánosság előtt a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít.

A miniszterelnök nagy nyilvánosság előtt jelentette ki “újra szervezkednek, fenekednek, hamisítanak, és megint idegenekkel szövetkeznek”. Az emberek meghatározott csoportja elleni gyűlöletkeltési szándékot kifejező bármely megnyilvánulás alkalmas a társadalmi feszültség kiélezésére, a társadalmi béke megzavarására – írta a párt. 

Orbán TF-es beszédje

Orbán Viktornak volt már egyszer egy erős, hatást keltő beszédje a 2002-es választások első fordulója után, amikor a szocialisták minimális előny szereztek a listás helyek tekintetében, s a Fidesz kissé jellegtelen kampányának irányítását maga Orbán vette át.

A budapesti Testnevelési Főiskolán tartott beszéd a mai szemnek – mennyire változnak az idők – szinte visszafogott, elemző beszédnek tűnik, de akkor lényegében kirobbantója volt az aztán hónapokig tartó kőkemény megosztó politikának (kokárdaviseléssel stb.), amelynek köszönhetően barátok, családok fordultak egymás ellen. A beszéd másnapján hunyt el Hofi Géza.

Íme egy részlet az egészből: “A helyzet tehát, tisztelt hölgyeim és uraim, meglehetősen komoly, és az országban mindenkinek tudnia kell, hogy a helyzet komoly. Sőt, még annál is komolyabb, mint amit eddig elmondtam. Ugyanis nemcsak arról van szó, hogy milyen szavakat mondtak ki a Parlamentben, és nemcsak arról van szó, hogy milyen javaslatokra mondtak nemet az Országgyűlésben. A helyzet ugyanis az, hogy világosan, érthetően kibontakozik a szemünk előtt egy régi-új világ képe. Nem arról beszélek, ami 1990 előtt volt. Arról most nincs okunk beszélni. Aki tudja, az anélkül is tudja, hogy én erről beszélnék. Arra gondolok, arra a régi-új világra, amely 1994 és ’98 között már egyszer volt, és mindannyian a saját bőrünkön tapasztalhattuk meg. Ne kerteljünk! Ne kerteljünk kedves barátaim, tisztelt hölgyeim és uraim. Magyarország minden polgárának tudnia kell: ha a szocialisták alakítanának kormányt, akkor valójában Magyarországon a nagytőke és a pénztőke alakít kormányt. Akik… Ez ellen nem tiltakoznunk kell, hanem tennünk.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik