Belföld

Botrány az LMP-ben: nőt bántalmazott az egyik képviselő?

lmp(1)(960x640).jpg (ingyenes, )
lmp(1)(960x640).jpg (ingyenes, )

Garázdaság vétsége miatt büntetőeljárás indult Várnai László, Zugló önkormányzatának LMP-s képviselője ellen. A Zuglói Önkormányzat szerint bántalmazta gyermeke édesanyját, a képviselő viszont "utcai veszekedést" emleget, mely nem ment túl egy elmérgesedett családi vitán.

Ahogyan arról már beszámoltunk, garázdaság vétsége miatt eljárás indult a BRFK XVI. kerületi Rendőrkapitányságán Várnai László zuglói önkormányzati képviselő ellen. A zuglói önkormányzat szerint családja ellen követett el “erőszakos cselekedetet”, ezért felszólították a képviselőt, hogy adja vissza mandátumát.

“Zugló Önkormányzata megdöbbenéssel értesült róla, hogy Várnai László LMP-s képviselő ellen garázdaság vétsége miatt büntetőeljárás indult, miután bántalmazta gyermeke édesanyját. Zugló Önkormányzata mélységesen elítéli és felháborítónak tartja az agresszió bármilyen formáját, különösen a családon belüli erőszakot” – közölték.

Az ügy kirobbanásakor Várnai bejelentette, felfüggeszti párttagságát, Zugló Önkormányzatának vezetése azonban azzal a kérdéssel fordult Schiffer Andráshoz, az LMP társelnökéhez és a parlamenti frakció vezetőjéhez, hogy zárja ki Várnait a pártból.

Fotó: MTI / Beliczay László

A Magyar Hírlap megkereste az önkormányzati képviselőt, aki csak annyit mondott, hogy szakítása után gyermekelhelyezési per kezdődött, ami azonban „szépen, rendben lezárult”. A képviselő tagadta, hogy felesége vagy élettársa bántalmazása miatt indult volna ellene eljárás.

A Hírlapnak nyilatkozott Schiffer András is, aki elmondta: „az illetékes pártszervek vizsgálják, hogy a felfüggesztés alatt lefolytatható-e Várnai László ellen a fegyelmi eljárás”. Majd hozzátette, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, de az LMP alapértékeivel összeegyeztethetetlen mindenféle erőszakos cselekmény, a családon belüli erőszakkal pedig a lehető legkeményebben fel fognak lépni.

Várnai nem válaszolt

A Zuglói Lapok emailt írt az önkormányzati képviselőnek, amiben a következő kérdéseket tették fel Várnainak:

  • a vád szerint pontosan mi és mikor történt;
  • ha a családjogi vita szépen zárult le az Ön szavaival élve, akkor ki volt a sértett;
  • miért halasztották el a vádemelést, miért nem ejtették;
  • igaz-e az LMP társelnökének azon kijelentése, hogy Ön az eljárás miatt felfüggesztette párttagságát;
  • indított-e már fegyelmi eljárást Ön ellen az LMP;
  • tudja-e ennek fényében hitelesen vállalni a továbbiakban képviselői munkáját?
  • nem érzi-e szükségét, hogy ugyanúgy, mint párttagságát, képviselői tevékenységét is felfüggessze az ügy tisztázásáig (már amennyiben igaz, hogy pártagságát felfüggesztette)

Várnai válaszok helyett az alábbi levelet küldte vissza, ezt változatlan formában közöljük:

„A Zuglói Lapok az ellenzéki képviselők véleményét még említésükkor sem kérdezi meg, előterjesztéseikről, kerületi tevékenységükről kérés ellenére sem nyilatkozhatnak. Az önök ötvenes éveket idéző lapírási gyakorlatukban a sok polgármesteri portré mellett ellenzéki képviselő csak a bűnügyi hírekbe kerülhet be. Vádemelés az ügyben nem történt, mert az nem állt volna meg. Az ügyészségi kiszivárgásból, mint ahogy az előző számban a gépjárműbaleset betételéből látható, hogy a cél nem más mint figyelem elterelés, a politikai ellenfél kriminalizálása, rossz hírbe keverése. Az utcai veszekedés, – mely nem ment túl egy elmérgesedett családi vitán – egy szakítás, és az utána következő gyerekelhelyezési, láthatási per egy szomorú epizódja volt. Aki már volt hasonló helyzetben, tudja hogy megy ez. A családi helyzet azóta rendeződött. Ebből politikai tőkét kovácsolni szánalmas dolog.”

„A társadalom át van itatva az erőszakkal”

Az ügyben megkerestük az LMP képviselőjét, Ertsey Katalint is. Kérdésünkre a képviselő elmondta, hogy őt Schiffer András tájékoztatta pár szóban az ügyről, és úgy tudja, hogy Várnai ellen garázdaság a vád, de a vádemelést elhalasztották.

„Ha bebizonyosodik a képviselő bűnössége, senki nem tűrheti meg sorai között, biztos vagyok benne, hogy az LMP azonnal lépni fog az ügyben. A legnagyobb probléma az, hogy az egész társadalom át van itatva a családon belüli erőszak mindennaposságával” – mutatott rá a probléma lényegére.

Azonban attól elhatárolódott az LMP képviselője, hogy párhuzamot vonjon Balogh József és Várnai László ügye között. „Baloghnak már réges rég nem szabadna a Parlamentben ülnie, hiszen megvádolták és beismerte. Azzal, hogy hagyták, hogy függetlenként továbbra is képviselő legyen, a Fidesz falazott neki. Az LMP-ben ez nem fordulhat elő.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik