Belföld

Beethoven, Lassie a kukák mellett

A héten lomtalanítást tartanak Vásárhelyen. Sok érdekes és érthetetlen dolog került most is a kukákba, és melléjük.

Sokan rettegtek ettől a héttől Vásárhelyen, mivel ilyenkor esténként gyűjtögetők, guberálók, sőt bandák indulnak javak után a városba. A házak elé kitett, az ott lakók által feleslegesnek ítélt tárgyak sokaknak pénzt, vagy értéket jelentenek.

Az eső, a párás idő és a válogatók nem éppen kulturált tevékenysége pillanatok alatt szemétdombbá változtatta a kukák és sok esetben a lakóházak környékét.

A legmegdöbbentőbb azonban az miket is dobálnak ki az emberek. Tavaly két nagyon érdekes tárgyat, látszólag hibátlan laptévét, és egy félig felfújt (vagy félig leeresztett?) guminőt is láttunk a halmokon. Ha ön látott valami érdekeset, vagy szokatlant, küldje el a vasarhely24@sanomamedia.hu email címre.

Idén is láttunk pár olyan tárgyat, amit talán nem kellett volna kidobni, esetleg megkérdezni valakit nem tudná-e használni. Az egyik kuka mellett a Kertvárosban rengeteg könyvet – köztük a magyar játékfilmek kézikönyvét, és egy alig olvasott Lassie hazatért – láttunk. Az eső egy Beethoven kottagyűjteményt is tönkretett – ezt egyébként ezer forintos nagyságrendben venné meg bármelyik antikvárium.

A kidobott egyszer használatos borotvák már lassan kimerítik a veszélyes tárgy fogalmát, hiszen a lomtalanítási felhívásban egyértelműen jelezték, olyan tárgyat sem lehet kitenni mely a begyűjtő testi épségét veszélyezteti.

Valaki a filmes és hangos gyűjteményétől is megszabadult, seregnyi videókazettát – de kíváncsiak lennénk mi is lehet rajtuk – sőt még régi orsósmagnó-szalagot is találtunk. A klasszikus lomok között is volt viszont pár, talán még használható darab. Fotelek, kanapék, matracok, szőnyegek, napozószék, ablakkeret, virágtartó, cserép, és demizson már csaknem egy teljes lakás berendezésére elegek lennének.

A gusztustalan tárgyak között félig rothadt tököt, és gyanús anyaggal bélelt dunsztosüveget említhetnénk, de az egyik dobozból valami szőrős is kikandikált, reméljük csak egy megunt plüss.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik