Belföld

Mindenki hazudozik az egészségügyről

Korhaz(960x640)(7).jpg (kórház)
Korhaz(960x640)(7).jpg (kórház)

Rácz Jenő szerint a kollektív hazudozás helyett hosszú távú egészségpolitika kellene. A volt egészségügyi miniszter ezért akár be is zárná a Parlamentbe a képviselőket.

Rácz Jenő szerint a magánosítás nem orvosol minden bajt, a most építeni kezdett állami rendszer akár jól is működhet, ha számolnak az olyan következményekkel, mint a hosszú várólisták. Mint a Privátbankárnak adott interjúban mondja, abba kell hagyni a kollektív hazudozást, keményen hangzik, de a jelenlegi ellátórendszert a rendelkezésre álló forrásokból, a szakmai eljárásrendeknek megfelelően, mindenkinek elérhetően nem lehet működtetni.

A veszprémi kórház főigazgatója úgy véli: egy biztosító kell, csak az egyéb, magasabb szintű szolgáltatásokra lehetne kiegészítő biztosítást kötni. Szerinte ki kellene végre mondani, hogy toldozni-foldozni lehet a rendszert, de működtetni nem. Egy legalább húsz évre szóló, hosszú távú egészségpolitika kellene.

Fotó: MTI/Komka Péter

A politikusok tévednek, amikor azt hiszik, egyik pillanatról a másikra meg lehet változtatni az ellátórendszert. Ha a konszenzuskeresés a pápaválasztásnál működik, akkor, lehet, nekünk is úgy kellene eljárnunk. „Falazzuk” a Parlamentbe a politikai döntéshozókat, és mondjuk azt, hogy amíg föl nem szállt a fehér füst, nem lehet kijönni?.”

Több pénz nélkül se orvosnak, se betegnek nem lesz jobb – teszi nyilvánvalóvá Rácz Jenő, aki szerint az egészségipar fejlesztéséből lenne annyi pénz, amiből az egészségügyre jutna. A hálapénz megszüntethetetlen, de visszaszorítható. Kellene egy tiszta, átlátható rendszer. A külföldön dolgozó orvosok életpályamodell, pénz nélkül nem jönnek vissza. A béremeléseket, az ösztöndíjprogramokat folytatni kell, a fiataloknak perspektíva kell, lehetőleg nem 4-5 évre szóló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik